Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2015 16:00 - Банкрутиралата моралност на обществото ни
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 9370 Коментари: 34 Гласове:
14

Последна промяна: 16.10.2015 18:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Натъкнах се на интересен (и предвид преобладаващите възгледи у нас - очевидно не особено популярен) коментар по повод инцидента на границата, при който загина афганистански бежанец и след който Божидар Димитров моментално предложи награжаване на граничаря, произвел фаталния изстрел. Направо ще цитирам написаното от Манол Глишев:


"Божидар Димитров веднага е казал, че полицаят, произвел смъртоносния изстрел, трябва да бъде награден.

Всъщност Димитров казва: "Браво на убиеца. Хубаво е да убиваме нелегални мигранти около границата". Не да гоним, не да арестуваме, а направо да убиваме. Дори Унгария не прави това. Димитров не само е чужд на всеки последен остатък от хуманизъм, но направо повтаря схемата на новговора от "1984": лъжата е истина, омразата е любов. Това освен всичко друго е и типът говорене на бездушните съветски и неосъветски чиновници с школовка в КГБ и ДС, поклонници на безличното божество, наречено "държава", противопоставено на индивида като такъв.

Помислете над това, че дори нормалният макиавелизъм на циничния практик би го довел до мълчание. Темата е в най-добрия случай неудобна. Ако бъде премълчана, моралните щети ще бъдат ограничени. Но това вече не е достатъчно за защитниците на моралното падение на всевластната българска "патриотична" мафия. Те искат да заявят, че не им се налага да се съобразяват дори само с лицемерната имитация на цивилизованост. И го заявяват чрез един от говорителите си: "Убиецът трябва да бъде награден". Това означава: "Ние сме тук, за да останем. Ние сме на власт. Хуманността не е ценност за нас - и не ни пука от това."

Междувременно това е страховит позор за България. Новините по света не хвалят полицая. Те се възмущават от случилото се у нас. Но за домораслите "патриоти" само тукашната страхлива и нехуманна позиция изглежда правилна. Този безчовечен начин на мислене води България към изолация.
"


Забележка: Темата тук не е дали трябва да защитаваме суверенитета на границите си. Темата е начинът, по който подобни инциденти се възприемат от обществеността ни, сякаш да убиеш човек е нещо похвално. И това - в страна, която уж би трябвало преди всичко да изповядва християнските принципи на състрадание към ближния. Струва си да се погледнем в огледалото и да се запитаме в какво сме се превърнали и в кой век сме се върнали.


Тагове:   политика,


Гласувай:
20



1. stamatovia - Оградата би трябвало да се довърши, ...
16.10.2015 16:41
Оградата би трябвало да се довърши, броят на хората които охраняват границата би трябвало да се увеличи няколко пъти. В краен случай е естествено полицията да използва оръжие. Ако някой не разбира че България е пред ужасна заплаха най вероятно не е в състояние да възприема обективно реалността. Мислите ли че българския данъкоплатец е длъжен да издържа всеки африканец арабин или афганистанец който реши да проникне незаконно в страната. Аз не мисля вероятно огромната част от хората също а основата на демокрацията е че се зачита мнението на мнозинството а не това на либералните фашисти които се изживяват като последна инстанция за всичко.
цитирай
2. asthfghl - 1.
16.10.2015 16:45
Мислите ли, че някой африканец, арабин или афганистанец се е засилил да се заселва в България? Дотук повечето бягат от България като дявол от тамян. Защо ли?

Едно е да си пазиш границите - съвсем друго е да умъртвяваш хора и после да се биеш гордо по гърдите, сякаш си извършил някакво голямо геройство.

А що се отнася до демокрацията, тя не е диктатура на мнозинството. В нея има механизми, които предпазват малцинството от произвола на мнозинството. Но това не се осъзнава от повечето хора у нас. Затова демокрацията е криворазбрана у нас - тук тя се разбира или като свободия, или като още една форма на диктатура.
цитирай
3. asthfghl - Минусчиите:
16.10.2015 16:48
Можете да щракате колкото си искате минуси, ако това поне временно ще отслаби сърбежа на егото ви. Това не ви прави по-малко морално банкрутирали. Замислете се. Стигнали сме дотам да аплодираме убийството на човеци. Дори в най-бруталните диктатури го няма това. А тези, които дръзнат да изразят несъгласие с всевластващото безсърдечие, биват моментално оплюти и издърпани обратно надолу в казана.

И после се чудим откъде идва пълният разпад на моралността в обществото ни.
цитирай
4. blackpredator - и на мене Глишев
16.10.2015 17:06
ми напомни новговора от "1984",
съдейки по реакцията на писанията му
Оруел добре го формулира:
„Невежеството е сила!“
цитирай
5. zaw12929 - Както винаги ни информират обър...
16.10.2015 17:11
Както винаги ни информират объркващо: Но на брифинга се чуват аругантни въпроси на „журналисти- специалисти по всичко“ „От небето ли е рикуширал?!" Мъжът бил жертва на предупредителен сигнал е версията на МВР - а на медиите е да ни пробутват с недомлъвки съмнения : Така хората, дошли да информират света – дезинформират , както винаги…
По-късно стана ясно, че куршумът е рикоширал в мост, под който се криели чужденците. Как трима в тъмното се справят само с един изстрел: няма шега! Тези трима герои цял ден медиите ни ги плюет…Стига! Неадекватни контета! Млъкнете! 54 изправени срещу трима- това само по себе си е опасно!
цитирай
6. zaw12929 - Аз не слагам минуси, напротив, о...
16.10.2015 17:13
Аз не слагам минуси, напротив, оценявам написаното, то не е за патрула.
" Темата е в най-добрия случай неудобна. Ако бъде премълчана, моралните щети ще бъдат ограничени. "
По темата трябва да говорят компетентни и когато се проверят фактите...
цитирай
7. htpcl - Не е реалистично...
16.10.2015 17:40
...да очакваш никой да не се изказва по темата. Инцидента си е сериозен.
цитирай
8. asthfghl - 5.
16.10.2015 18:44
Какво имаш предвид пред "изправени срещу"? 54-мата са нападнали тримата ли, що ли?

На митинги няколко десетки полицаи се "изправят срещу" хиляди. И какво - да почват да ги стрелят ли? Ние в коя държава живеем всъщност - в Северна Корея ли?

Повтарям. Темата тук не е реакцията на граничарите. Темата е реакцията на обществото ни на инцидента. Възлицания от рода на "Браво! Герои! Стреляйте!" са неприсъщи на едно общество в XXI в., което има поне беглата претенция да е "цивилизовано".

Дори в Турция, която е залята от милиони бежанци, не си позволяват такова нещо.
цитирай
9. ssvetozar - Мислите ли, че някой африканец, ...
16.10.2015 19:04
asthfghl написа:
Мислите ли, че някой африканец, арабин или афганистанец се е засилил да се заселва в България? Дотук всичките бягат от България като дявол от тамян.


Това не е вярно. Само за тази година досега има 13 000 молби за "убежище".
цитирай
10. asthfghl - 9.
16.10.2015 19:10
Което как ти се струва на фона на стотиците хиляди в другите държави от ЕС? Бежанците у нас са в много пъти по-малко от всяка друга страна, особено като се има предвид, че сме на първия фронт. Логично е да очакваме тук да има огромен наплив, ама не. Няма. Бежанците ни използват за транзит и бягат на запад. Като ги питат не искате ли в България, те казват, че предпочитат да се върнат в Сирия при бомбите. Смятай колко сме по-зле и от тях даже.

Даже и 20 хиляди да влязат, това е едно малко градче. Тази истерия, че щяло да има инвазия, честно казано не я разбирам. Просто трябва да се въведе работеща система за контрол на достъпа - кой влиза, откъде влиза, защо влиза и накъде отива - и да се престане с това истерифициране, защото това се отразява на реакциите ни и почват да зачестяват такива сакатлъци.

И пак повтарям. Темата не е какво правим по бежанския проблем, а как реагираме на убийството на човек - като зрели хора или като жестоко хлапе, което току-що с кеф е удавило улично коте.
цитирай
11. 1997 - Добре е да знаем инструкциите
16.10.2015 20:28
а не ги знаем.
Ако в инструкцията е казано, че трябва да бъде извършена проверка на лицата, то тя ТРЯБВА да бъде извършена. Ако не изпълняват разпорежданията, трябва да бъдат респектирани.(Трудно е да очакваме те да изпълняват разпорежданията, защото основното е, че трябва да минат на КПП, пък те са ПРЕЗРЯЛИ закона изначално) Ако след заповед да спрат са опитали да попречат на въоръженият служител да изпълни задълженията си, то той е длъжен да ги респектира с истрел във въздуха. Нека имаме предвид, че преди да извърши проверка служителят НЕ ЗНАЕ какви са лицата насреща. Именно за това в криминалните филми ги карат да се разкрачат и вдигнат ръце зад тила, често един срещу трима полицаи. Ако не разбират английски, толкова по- лошо за него.
Тъй че трябва да знаем инструкциите за да си съставим мнение, а не да се водим от мъдрости в чешири.
цитирай
12. asthfghl - За пореден път ще се опитам да те върна към темата на този постинг...
16.10.2015 20:31
Т.е. не разбрах сега трябва ли да ги пуцаме или не трябва? И което е по-важното: трябва ли да аплодираме героизма на граничаря, съгласно към момента зададените опорни точки? Че който не аплодира е национален предател, нъл?
цитирай
13. 1997 - Всъщност темата е "Димитров или Глишев"
16.10.2015 21:04
asthfghl написа:
За пореден път ще се опитам да те върна към темата на този постинг... Т.е. не разбрах сега трябва ли да ги пуцаме или не трябва?

и като се връщам на темата, констатирам, че Глишев изхожда от неистински предпоставки и стига до неверни изводи
Изобщо не е истина, че :"Всъщност Димитров казва: "Браво на убиеца. Хубаво е да убиваме нелегални мигранти около границата". Това е предположение на Глишев, Димитров никъде не го е казал. От това невярно предположение той прави неверен извод "Димитров не само е чужд на всеки последен остатък от хуманизъм...и т.н." Тъй че между Глишев и Димитров избирам Димитров, другият много си измисля.

По въпроса трябвало ли е да стреля, има си инструкции. За да респектира лица, които не се подчиняват служителят ИМА ПРАВО ДА УПОТРЕБИ ОРЪЖИЕ. Иначе за какво му е? Да се почесва докато дреме ли? За лицата, НАРУШИЛИ ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА никой не знае какви са докато не бъде извършена проверка, а те са се опитали да я осуетят. Да продължи ли да се почесва граничарят, докато среднощна тълпа нарушава закона и Държавната граница? Абе, тия хора от какво се крият нощем? Май не са бежанци.
цитирай
14. ssvetozar - И пак повтарям. Темата не е какво ...
16.10.2015 21:31
asthfghl написа:

И пак повтарям. Темата не е какво правим по бежанския проблем, а как реагираме на убийството на човек - като зрели хора или като жестоко хлапе, което току-що с кеф е удавило улично коте.


Причината на тези реакции е липсата на логични идеи какво да се прави със всички тези "бежанци". В Афганистан например има американски войски и освен това Афганистан е доста далеч от Европа. Усещането не е, че това са нуждаещи се хора, а че това е нова форма на агресия.
цитирай
15. asthfghl - "Усещането"!?
16.10.2015 22:36
Откога важните решения, които са от значение за голям брой хора, се основават на впечатления и "усещания"?

Нима ролята на медиите не е за промиването на мозъците на публиката в една посока или друга няма за цел именно установяването на определени предварително зададени "усещания" и съответно дирижирането на определен модел на реакции и действия? Толкова ли сме елементарни, че да се подвеждаме?

Кога престанахме да използваме рационалния си интелект и започнахме да се водим от "усещания"?
цитирай
16. lyubomircholakov - В постинга удобно се премълчава ...
17.10.2015 15:40
В постинга удобно се премълчава част от фактологията.
1. Действието се развива в 22.30 през нощта.
2. Срещу 3 полицаи са 54 души - апропо, не "жени и деца".
3. Въпросните 54 души нападат полицаите.
4. Въпросните 54 души ВЕЧЕ са престъпници, извършили престъплението "нарушаване на държавната граница".
5. При нападение срещу полицай във всяка нормална държава полицаят стреля не във въздуха, а директно в нападателя - след което получава награда за добре свършена работа.
6. Това, че българският полицай е стрелял във въздуха, а не в нападателите, само показва, че българската полиция не е дорасла до нивото на американската или израелската.
7. Днес се появи новината, че гръцките полицаи са застреляли подобен престъпник, който е нарушил държавната граница на Гърция. Не са стреляли във въздуха, а направо в нападателя. Явно българската полиция не е дорасла дори до нивото на гръцката.
8. Въпросът не е в "реакцията на обществото". Различни персони в обществото ще реагират по различен начин, в зависимост от своя интерес, включително грантов. Въпросът е дали полицаят е действал по закон. Всичко друго са интепретации и тълкуване, тоест, чесане на езици.
цитирай
17. syrmaepon - Отговорът очевидно се съдържа в ...
17.10.2015 15:58
Отговорът очевидно се съдържа в закона, който както стана ясно единствено от няколко европейски страни определя нарушаването на границата като криминално деяние, не като административно нарушение. Тоест - според типа нарушение следват и останалите неща - инструкция, наказание и т.н. В този смисъл може да се каже, че полицаите са действали според бълг. закон и предписания. Въпросът е - трябва ли да променим закона ? Дадоха се и примери със САЩ и т.н. Ако ние според международни спогодби сме длъжни да приемем "бежанци" и никой друг освен тази категория и те знаят, че ще бъдат приети, те ще се наредят там където официално се преминава границата. Другите що щат из полето и гората без документи ? И всеки престъпник за да не го проверят да си ходи дето си иска. Ами то тогава защо въобще е този граничен пункт. Да не говорим, че има такова нещо като фалшиви документи, които се изработват по пътьом и то не без участието на МВР.....
Та моят въпрос е - криминално престъпление или административно нарушение е минаването нелегално на границата ?
За всичко останало съмсъгласна с теб, ако цитираните люде наистина са казали "браво че стреляха" това е доста тъпо и глупаво, показва безчовечност. Законите обаче трябва да се спазват.
цитирай
18. syrmaepon - Ето и хърватски отговор на въпро...
17.10.2015 17:10
Ето и хърватски отговор на въпроса:

"Марио Жужул: „Пълна подкрепа за българските гранични сили. Всички, които минават нелегално границата трябва да се арестуват безпардонно, а в случай на оказване на съпротива да се прилага сила, също безпардонно"

Прочети цялата статия тук: http://www.cross/bulgarite-nelegalno-minavat-1484628.html#ixzz3opoKEX47
цитирай
19. asthfghl - Списък на изтритите коментари от тролове, съгласно политиката на модерация на този блог:
17.10.2015 18:12
1. Изтрит коментар на appen13 -- за изключително брутални обидни квалификации.
цитирай
20. asthfghl - 16.
17.10.2015 18:16
> Въпросът не е в "реакцията на обществото"

Напротив. Проблемът е именно в тоталното оскотяване на обществото ни. Дотолкова, че убийството на човек вече се счита за геройство. Всичко останало са оправдания.
цитирай
21. asthfghl - 17.
17.10.2015 18:17
> Въпросът е - трябва ли да променим закона ?

Добър въпрос. Макар и страничен за този постинг. Любопино как всички се опитват да изместят фокуса другаде - доста удобно наистина.
цитирай
22. asthfghl - 18.
17.10.2015 18:19
Да, а отговорът на унгарците е да спъват и ритат хората. Точно Хърватия ли намери да ми даваш за пример, където и до ден днешен действат и се толерират неофашистки организации и където не могат да си озаптят хулиганите, та са вдигнали ръце от тях?
цитирай
23. htpcl - Закона е ясен.
17.10.2015 18:31
Аутопсията казва има убийство след рикошет., т.е. доказа убийство по непредпазливост. Закона е ясен.

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

Чл. 122. (1) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години.

(2) Ако смъртта е причинена с огнестрелно оръжие или със силно действуващо отровно вещество или ако е причинена смърт на две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Няма медали, няма нищо. Само затвор ако сме правова държава, ако сме като Афганистан, няма да има затвор. Като се има предвид накъде духа вятъра, няма да има последствия.
цитирай
24. 1997 - Тове не е правилната страница
18.10.2015 00:42
htpcl написа:
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 122. (1) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Все пак въоръжените са съдени по други глави от НК при изпълнение на служебните им задължения и то от специализиран съд.

Засмях се като си представих, как рейнджърите ги чака съд за убийство, ако шатнат някой муджехедин.
цитирай
25. htpcl - Така ли?
18.10.2015 07:20
Засмях се на сравнението ти на гранична полиция с рейнджъри и на бежанци с муджахидини. Някой да е носил автомати и да е стрелял с гранатомети? Меко казано тъпо сравнение. Още малко и ще намесиш и извънземните илюминати соросоиди и вече наистина здравичката ще се посмеем.
цитирай
26. syrmaepon - Аз също не разбрах - ти за опазване на границите ли си ?
18.10.2015 11:21
asthfghl написа:
Да, а отговорът на унгарците е да спъват и ритат хората. Точно Хърватия ли намери да ми даваш за пример, където и до ден днешен действат и се толерират неофашистки организации и където не могат да си озаптят хулиганите, та са вдигнали ръце от тях?


Най-лесно е да накажем и оплюем някой. Само, че инцидентът поставя много по-важни въпроси, които биват заменени с "какво казал Б.Д". а то въобще чува ли го някой вече какво говори този човек?
На въпросът ти отговорих, но това че чужденците трябва да спазват законите на държавата на която се намират, а полицаите да стрелят само при заплаха нито ми пречи да имам човешко отношение към афганистанците, нито да разбера полицаите.
цитирай
27. asthfghl - 26.
18.10.2015 18:28
> Аз също не разбрах - ти за опазване на границите ли си ?

Безсмислено риторичен въпрос. Не знам да има човек, който да не е за опазване на границите. Но за 10523-ти път, това НЕ Е темата на този постинг.

Полицаите СЪЩО не са темата на този постинг. Няколко пъти съвсем ясно и членоразделно формулирах темата на този постинг. На неразбралите и на умишлено целящите да отклонят разговора в една или друга посока мога само да предложа да си намерят подходящо място, където да обсъждат всички странични теми, свързани със случая. Не че от такива постинги не изобилства наоколо - все пак що народ се упражниха по клавиатурите в последните няколко дни.
цитирай
28. stamatovia - Демокрацията
19.10.2015 09:31
Демокрацията е набор от правила, но си мисля че в основата й са точно интересите и вижданията на мнозинството. Категориите морално и неморално за които говорите съществуват само в контекста на дадена култура. Да кажем в ислямския свят от който идват тези нелегални имигранти е напълно морално оправдано да убиеш с камъни жена която е била изнасилена защото е опозорена (случая е реален и е от 2003 год).
В България и изобщо в Европа аз виждам проблем в диктатурата на малцинството - не мисля че изкривените марксистко - либерални разбирания на няколко души могат да бъдат налагани на всички останали. Лично аз не искам да живея с африканци и араби а мисля че огромната част от хората не го искат. Днес в центъра на София има места където българите определено не се чувстват комфортно и не смеят да излизат по тъмно точно заради брадатите изстрадали \"жени и деца\" с ножове, дошли от места отдалечени на един ден път със самолет, които кой знае защо трябва да бъдат издържани от моите данъци. Не приемам това, няма никакви морални или законови норми според което то да е нормално. Според Женевската конвенция бежанец е човек избягал от конфликт в СЪСЕДНА държава заради пряка опасност за живота му, какви точно бежанци са африканците дошли от място което е по отдалечено географски от София отколкото Ню Йорк да речем? Те са минали половината свят (в буквалния смисъл на думата) и да ни бъде натрапвано че са \"бежанци\" и че сме длъжни да се грижим за тях е безумно и неморално. В това има насилие над нормалния здрав разум. Не искам да се съобразявам с културните особености на хора дошли от другия край на света и държа те да се върнат там от където са дошли или да заминат за рая на толерастиятра - заветната Германия. На границата на САЩ с Мексико всеки ден има поне по един застрелян незаконен имигрант от граничните патрули, границата се охранява с дронове телени мрежи и всичко останало. Никой не вижда в това нещо ненормално защо то да е ненормално в България ???
цитирай
29. asthfghl - 28.
19.10.2015 10:53
"Пък те там убиват хора" не може да служи за оправдание. Ако искаш да се сравняваш с Афганистан - давай, заповядай. Това си е твой проблем.

Правилата на демокрацията не позволяват на мнозинството да упражнява диктат върху малцинството. Този принцип е вграден в демокрацията. Това, че не го прилагаме у нас и използваме демокрацията за оправдание на произвола, си е наш проблем.

Интересно как за не-брадатите не-пришълци с ножовете някак си никой нищо не споменава. А не е като да не изобилства от тях. Ама те като безчинстват няма проблеми - нали са си наши.

Любопитно е и че се използват дефиниции от Женевската конвенция като оправдание на убийство. А удобно се избягва да се споменат останалите текстове на Женевската конвенция, които гарантират на хората правото на живот.

> Не искам да се съобразявам с културните особености на хора дошли от другия край на света

Това не може да е оправдание да се държим като неандерталци и да аплодираме нелепата смърт на друго човешко същество. Има ли проблеми с бежанците/пришълците/ както искаш ги наричай? Има. Това оправдание ли е да искаме смъртта им? Сам/а си отговори на този въпрос.
цитирай
30. demograph - Рикошетът вдигна завеската
19.10.2015 13:12
А зад завеската се озъби цялата закоравяла низост на системата, която не е помръднала от 25 години насам. В момента тече огромна далавера с трафик на хора, в която участва държавата/или поне е оставила мафията да си върши работата/ срещу нещо... "Рикошетът" показа, че тишината по българската граница е умишлено създавано прикритие за тази далавера. Вълкан е жертва на далаверата, защото се е оказал не там където е трябвало. Не искам да си помисля, че може да е участник в тази далавера...
цитирай
31. 1997 - Явно не е това страницата от НК
19.10.2015 13:24
htpcl написа:
Засмях се на сравнението ти на гранична полиция с рейнджъри и на бежанци с муджахидини. Някой да е носил автомати и да е стрелял с гранатомети?

Изглежда НК не прави разлика между муджахидини, граничари и граждани, както не прави разлика между лица с ножове и такива с гранатомети. НК не поставя по никакъм начин и бежанците в по- различна, облагодетелствана позиция.
Така при взимане на решение съдът определя обстоятелствата.
Когато е поставено на обсъждаме, "Може ли да се аплодира убийство", даден е КОНКРЕТЕН случай и КОНКРЕТЕН контекст. По тази причина не може да се изключват обстоятелствата от контекстта. Заради това ще говорим за граничари, нощ, брой и чувство за застрашаване.
Ако въпросът беше поставен само като морален проблем, тогава ще кажа, "Ама, моля ви, що за въпрос? Кой би аплодирал убиец? " Мненията обаче се различават в конкретния случай и от усещането за трафик на хора към Западна Европа (престъпление), като не са известни подбудите, (възможно враждебни), чувства се заплаха на националната сигурност (от тероризъм- престъпление) и се будят асоциации със завоюването на България от поклонниците на Алах.
цитирай
32. asthfghl - 31.
19.10.2015 13:36
Въпросът Е морален. Няма средно положение. Оттам нататък всичко останало са увъртания с цел заглушаване на собствената съвест.
цитирай
33. 1997 - Леле- леле
19.10.2015 13:36
В коментар към един днешен постинг пише, че М. Глишев заплашвал, че ще УБИВА българи с противно на неговото политическо мнение. Ако това е вярно, просто да се говори за морал, изхождайки от позицията на Глищев е голямо недоразумение.
цитирай
34. asthfghl - 33.
19.10.2015 13:48
Не знам кой какво и къде е говорил, аз цитирам даден аргумент и тъй като го споделям, после го защитавам. Не мога да нося отговорност кой кого за какво бил заплашвал, всеки сам да си носи отговорността за поведението. Аргументът обаче остава.

Опитваш се да използваш тактика тип "ad hominem", но номерът няма да мине.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280340
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив