Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2015 09:26 - Докъде води страхът от безбожието
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Една статия на DW)
Обществата в Египет и други арабски държави са силно религиозни. В тях има и не малко атеисти. В безбожието държавните и религиозни институции в арабския свят съзират обаче огромна опасност. И водят кампании срещу него.
image
В долината на Нил живеят 866 атеисти - така поне обявява държавният египетски център Дар ал Ифта, който издава постановления по въпросите на исляма. Как точно центърът е изчислил тази цифра, не е ясно. Ясен и недвусмислен е обаче официалният извод, направен въз основа на нея. Според Дал ал Ифта дори нищожният дял от 0, 001 % на атеистите сред египетското население е повод за тревога. Никъде другаде в арабския свят нямало повече "безбожници". На второ място се нареждал Мароко с 325 атеисти, твърдят от Дар ал Ифта. Данните на центъра за религиозни постановления са в пълно протоворечие с анкетата на богословския университет "Ал Азхар" в Кайро от тази година. На базата на анкетите с 6 000 души университетът изчислява дела на атеистите в Египет на 12,3 процента от общото население. С други думи, 10,7 милиона от общо 87 милиона египтяни са атеисти.
През октомври главният имам на "Ал Азхар" Ахмад ат Тайиб предупреди в телевизионно обръщение, че атеизмът вече не е маргинално явление. Съзнателното дистанциране от религиите е по-скоро обществено предизвикателство. Вестник "Гълф нюз" информира, че египетските министерства за младежта и религиозните фондации са подели антиатеистични кампании сред младежите. "Войнстващи проповедници денонощно повтарят на младежите, че ще отидат в ада и по този начин всъщност ги отчуждават от религията", казва професор Амнах Нузир от университета "Ал Азхар". Според него именно това е причината много млади хора да обръщат гръб на вярата. Почти никой в Близкия изток не се дистанцира официално от религията. Изглежда обаче, че броят на атеистите нараства, особено след размириците по време на Арабската пролет през 2011 година. В повечето арабски страни възникнаха атеистични групи със собствени сайтове във Фейсбук.
6 900 потребители са кликнали "харесвам" сайта "Тунезийски атеисти". Броят на кликовете "харесвам" на сайта "Судански атеисти" е почти 3 300. Сайтът "Атеистично общество в Египет" е получил 585 одобрителни клика, а сайтът "Феминистични атеистки в Саудитска Арабия" - 61.
image
Атеист=терорист
Преди всичко Саудитска Арабия, където господства особено строго тълкуване на исляма, се чувства застрашена от атеистичната тенденция. В началото на годината Саудитска Арабия обяви, че от наказателно-правна гледна точка, атеизмът е също толкова опасен, колкото и религиозно мотивираният тероризъм. В годишния си преглед за 2012 година Галъп интернешънъл установява, че 18 процента от населението на Саудитска Арабия посочват, че са нерелигиозни.
Острата реакция на саудитските власти спрямо хората, тихомълком обърнали гръб на религията, изненадва предвид на реалната ислямистка заплаха. При това, от една страна става дума за религия. В исляма всяването на раздор минава за тежък грях. Който отрича бога, попада под подозрението, че сее раздор сред вярващите. От друга страна, става дума и за политика. Ако остане безучастно спрямо атеистите, египетското правителство само ще подсили сваленото през 2013 година "Мюсюлманско братство". И за да не дава основания за атаки от страна на "Мюсюлманските братя", държавното ръководство в Кайро се представя за защитник на религията.
В повечето арабски страни атеизмът не е изрично забранен. Но законите срещу религиозната клевета дават широко поле за действие срещу атеизма. Все по-често граждански сдружения и правозащитни организации информират за инциденти с атеисти. Преди няколко дена силите за сигурност щурмуваха едно кафене в Кайро, където се събират предимно атеисти. Властите заявиха, че в кафенето се извършвали сатанински ритуали. По този повод "Атеистично общество в Египет" публикува на сайта си следния текст: "Подобно нещо не се осмели да стори дори и "Мюсюлманското братство", когато още беше на власт".


Тагове:   политика,   религия,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. django - За да не се стига до крайности Бог ни е ...
09.04.2015 20:16
За да не се стига до крайности Бог ни е създал с право на свободен избор. А политиците и властовиците обичат да манипулират чрез страх обществото.
цитирай
2. asthfghl - 1.
09.04.2015 21:49
А религията не обича да възпитава чрез страх, така ли? Нима така бързо забравихме за "ще гориш в Ада, грешнико"?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297691
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив