Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 11:25 - Що е то confirmation bias
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 5072 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 25.06.2012 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Confirmation bias" = някой предварително си е наумил да вярва в нещо и търси всички възможни източници, чието мнение съвпада с неговото, след което ги цитира като "доказателство" за предварително изграденото му (пред)убеждение.   Пример:   - Гледа ли вчера по National Geographic, даваха документален филм за изгубените мощи на Св. Йоан Кръстител в Созопол! Уникален филм просто! Доказаха за мощите... че това най-вероятно са неговите мощи! - "Вероятно"? И как го доказаха? - По метода на изключването! - Но този метод не се счита за пряко доказателство... - Разбира се, но в археологията се приема! След като няма какво друго да го обори!   Всъщност методът на изключването не води до неопровержима истина, а по-скоро до налагането на "временно общоприета хипотеза". Подобно на сега възприетата хипотеза за раждането и развитието на ранната Вселена, която в никакъв случай не е пряко доказана, но предвид досега наличните свидетелства, е възможно най-добрата версия, с която разполагаме.   Затова нееднократно съм твърдял, че историята е НЕточна наука. Тя се уповава на твърденията на съвременници (или хора, живяли скоро след съответните събития, които описва). И неизбежно "фактите" са пречупени през мирогледа на този, който ги отразява. Освен това, както ни е известно, "историята се пише от победителите".   А що се отнася до предполагаемите кости на Св. Йоан в Созопол... Даже да приемем, че такъв човек е съществувал и това са именно неговите тленни останки, какво следва от това? И ето тук идва най-интересната част. Който си е мислил, че става въпрос за някакво духовно откритие, откровение или принос някакъв към духовността на човечеството като цяло, пак да си помисли. Всъщност по всичко личи, че става въпрос само за едно. И то си е казано от всички "отговорни фактори", въвлечени в цялата история по един или друг начин:   - След това откритие туризмът в Созопол ще процъфти. Градът ще стане втори Йерусалим! Поклонници от всички краища на света ще се стичат в Созопол.   Горе-долу тази позиция изрази и Божидар Димитров. И неслучайно. Тук въобще не става дума за нещо духовно. Става дума за икономическа изгода. В което няма лошо... но нека не се преструваме, че сме толкова хрисими и набожни. Или че ни пука особено за историческата достоверност. В крайна сметка интереса клати феса и храната прави борбата.   Сигурен съм, че туризмът ще процъфти в Созопол. И хора от всички краища ще се стичат, независимо дали това действително са костите на Св. Йоан или не. И сергиите ще се разпрострат по главната улица, а хотелите ще се пръскат по шевовете.   А дали Исус нямаше ПАК да изрита търгашите от стъпалата на храма, ако бе сред нас сега?


Пуснато и в talk_politics.


Тагове:   религия,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. megafon - На база
25.06.2012 11:55
на това се изгражда цялата история и археология.
цитирай
2. asthfghl - 1.
25.06.2012 11:58
Абсолютно. Така че не е лошо винаги да имаме едно наум, когато се изказваме с абсолютни твърдения за миналото.
цитирай
3. megafon - Абсолютно вярно
25.06.2012 12:54
asthfghl написа:
Абсолютно. Така че не е лошо винаги да имаме едно наум, когато се изказваме с абсолютни твърдения за миналото.

особенно когато става и въпрос за гласуване.
цитирай
4. megafon - Също така е хубаво и да гледаме
25.06.2012 13:01
филма все пак, а не да говорим на изуст.
http://vbox7.com/play:28f582a82c
цитирай
5. asthfghl - 4.
25.06.2012 13:29
Сигурен съм, че е прекрасен филм, просто уникален! Всичко доказва и не оставя и капка съмнение.

...А сега остава и да го изгледам ;)

Ето именно как действа confirmation bias (защото може да се приложи и в двете посоки).
цитирай
6. asthfghl - ...
25.06.2012 13:46
"Това е доказателство, че това вероятно са мощите на Св. Йоан Кръстител"...

Колко странно съждение. Доказателство, че "ВЕРОЯТНО" това са мощите? Именно за това говоря.

Също не става ясно по какъв начин установяването самоличността на дадена легендарна личност и потвърждаването на историческата й действителност, автоматично доказва и съществуването на Бог, но това е една друга, доста по-обширна тема...
цитирай
7. submarine - Хмх. Ако се съберат пък всички дървета от кръста на който е бил разпънат Христос,
25.06.2012 13:48
сигурно ще се получат една-две гори дървета.
цитирай
8. asthfghl - 4.
25.06.2012 13:54
Ама сериозно. Изгледах го. NG явно се спуска все по-надолу по наклонената плоскост от една вече бивша сериозна медия с научен уклон... към откровено сензационалистка програма, а разликите между нея и булевардните жълти списания започват все повече да се размиват.

С никакви преки и твърди доказателства, които да свързват тези тленни останки с каквато и да е документирана историческа личност, самото заглавие е подвеждащо.

Как е възможно един уважаващ себе си учен да излезе с подобни изсмукани от въздуха твърдения, базирани на косвени доказателства и твърдения от трети лица, които даже не са били свидетели?

Ако утре открия заровени човешки кости, които според ДНК анализите са принадлежали на галски благородник, живял в Италия около новата ера, предполагам няма да ми е никакъв проблем веднага да го обявя за героя на Ръсел Кроу от "Гладиатор", а?

Костици от Св. Йоан се твърди, че се пазят в двореца Топкапъ в Истанбул (от ръката му) и в Рим (от черепа) и даже са изложени пред туристите. Ако наистина са толкова реални, не би трябвало да е много трудно да се направи ДНК сравнение на тези находки с тази от Созопол, нали така? Но когато този въпрос беше повдигнат публично, Божидар Димитров се ядоса, че били мътили водата на туристическата индустрия.

В края на краищата, цитирам самите автори на този филм:
"We don't have a solid, reliable piece of bone that belongs to [John the Baptist or Jesus]."

Естествено, че нямате. Колко удобно обаче да озаглавим филма с подобно сензационно заглавие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298032
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив