Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 15:04 - Wikileaks за Бойко
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 2116 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 28.07.2011 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
WikiLeaks: Българският премиер Бойко Борисов - трафик на метамфетамини и зависимост от Лукойл

Борисов определя себе си като "най-голямото богатство на България"

image

"Трябва да продължим да спазваме баланса между това да бъдем използвани от пропагандната машина на Борисов и това да се отчуждим от един така популярен и явно про-американски настроен политик, който може да се окаже следващият лидер на България. С други думи, трябва да продължим да го бутаме в правилната посока, но и да не забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението в един дипломатически доклад, посветен на сегашния премиер Бойко Борисов, изпратен от бившия посланик на САЩ в София, Джон Байърли, на 9ти май 2006 г. Нивото на секретност на доклада е "Секретно / Не е за пред чужденци", което е само едно ниво под най-високото "Строго секретно". Грамите с такъв риф не са достъпни за Wikileaks.

Причините да бъде сложен в тази графа са обяснени в 1.5 (b, d), което означава, че поверителни източници са били използвани за изготвянето му.

Грамата има и друга особеност - от общо 978-те доклада, изпратени от София, само няколко са били проверявани и одобрени и от политическите и военните съветници на Посолството, а не само от посланик Байърли.

"Калта"

image

Така Байърли озаглавява раздела, който се фокусира върху криминалното минало на Борисов. Като някаква случайност, въпросният параграф е под номер 13, а по-нататъка нивото на поверителност става "Секретно / Не е за пред чужденци", което е и най-високото ниво на поверителност в настоящата грама.

"13. През изминалите години името на Борисов е било свързвано с контрабанда на петрол, незаконни сделки, свързани с Лукойл, както и мащабен трафик на метамфетамини. Информацията, идваща от SIMO, потвърждава тези твърдения. Счита се, че Борисов е използвал поста си начело на българската полиция, за да пази с чадър криминални сделки, както и бившата си семейна партньорка Цветелина Бориславова, която е била начело на една от водещите български банки и която е обвинена в пране на пари за организирани престъпни групировки, както и за незаконните транзакции на Борисов. Твърди се, че Борисов е в близки приятелски и бизнес взаимоотношения с влиятелни фигури от мафията, включително Младен Михалев (Маджо) и бившия му бизнес партньор Румен Николов (Пашата)."

В стремежа си да омаловажат докладите на американските дипломати, замесените лица ги окачествяват като просто слухове, педантично записани от прилежни чиновници в Посолството. Но в настоящия случай ние разполагаме с нещо по-сериозно: и то е резултат от колективната работа на почти целия дипломатически екип, цитиращ мистериозната SIMO, която потвърждава информацията за участието на Борисов в сериозна криминална дейност.

Един поглед към сайта на Wikileaks, където досега са публикувани около 13000 грами, показва, че само в 4 се споменава SIMO. В този контекст, SIMO се явява като агенция, свързана със службите за сигурност, занимаващи се с набиране на информация и които участват в Комитета по Сигурността към Посолството, заедно с други известни американски агенции като например DEA.

Вторият параграф на раздела "Кал" се фокусира върху връзките на Борисов и Валентин Златев, изпълнителния директор на Лукойл България.

"14. Борисов е в тесни финансови и политически връзки с Лукойл България и директора й, Валентин Златев - широко известен като влиятелен задкулисен кукловод. Лоялността на Борисов (както и уязвимостта му) спрямо Златев играе основна роля при взимането на решения. Кметът е свързан с Лукойл чрез множество публично-частни партньорства, откакто е на този пост: Лукойл се е съгласил да достави асфалт за ремонта на улиците в града, да се заеме с поддръжката на паметника на Съветската Армия и да финансира строежа на евтини жилища. В замяна, Борисов урежда използването на общинска земя за строежа на нови бензиностанции на Лукойл. Макар че това изглежда като размяна на услуги, публичните договорености на Борисов с Лукойл са само едната страна на неговите, доста по-дълбоки и обширни бизнес отношения със Златев, което е отразено и в други подобни грами".

Валентин Златев е също споменат в небезизвестната грама, посветена на организираната престъпност в България, изпратена от американския Посланик, Джеймс Пардю: "Представителят на Лукойл за България, Валентин Златев... българските операции на Лукойл, чрез Златев, се счита, че са тясно свързани с руското разузнаване и организирана престъпност".

По-нататък грамата разкрива, че Борисов е бил на дискретни посещения в руското Посолство, докато същевременно е търсел признание и публична подкрепа от САЩ за политическите си амбиции.

"16. Егото на Борисов може да се окаже основният му недостатък - той копнее за международно внимание и особено силно желае одобрението на САЩ", посочва анализът към доклада. Неформалният лидер на ГЕРБ пряко и открито се пазари с американците за тяхната политическа подкрепа на парламентарните избори, като отплата за про-американските му позиции. "Ще сваля правителството, след като сключим основното си споразумение", била директно предложената размяна, което впечатлило американците.

Грамата посочва като скандален пример факта, че Борисов от една страна е обещавал на САЩ пълна подкрепа за военните бази и българското участие в международните военни мисии, а от друга е посмял демагогски да критикува публично про-американските политики на БСП, по следния начин: "Относно Ирак (правителството) каза, че ще изтегли войските ни незабавно. Но не ги изтеглиха; а изпратиха нова бригада. Дадоха на американците бази, без да получат нищо в замяна".

Също е любопитен параграфът, където Байърли докладва как, след писмено предупреждение от американска страна, Борисов незабавно преустановил анти-американските си изказвания. За да се представи за лоялен, той обещал да унищожи националистическата партия Атака. Въпреки всичко, новата звезда на българския политически небосклон си остава "по улично мъдър", "политически наивен" човек. "Високата му енергичност и къса памет понякога го карат да действа прибързано като затворен в клетка тигър". Посланикът не спестява на Борисов и оценките за крайната му чувствителност и нетърпимост към всякакъв вид публична критика.

Една от основните егоцентрични слаби страни на премиера е самоизтъкването. Анализите в грамата даже намекват за негативни оценки: "Борисов безсрамно се самоизтъква като Главен Секретар, умело комбинира влиятелните си връзки със собствениците на медии с по холивудски перфектните си инстинкти за получаване на благоприятно отношение от медиите, върху което се гради и публичният му имидж". Грамата посочва, че премиерът собственоръчно си е изградил здрава PR машина, която да лъска публичния му имидж. Но редица български журналисти, в разговори насаме със служители на Посолството, не са спестили истината за това как са подложени на метода на "тоягата и моркова". Борисов е плащал в брой, за да бъде възвеличаван от медиите, а друг път директно е заплашвал непослушните.

Като цяло, Борисов е оценяван като политически лидер, който може да е способен да изпълни заплахата си да свали управляващата Тройна коалиция. Но според същия доклад, той си остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции".

Без съмнение американците са последвали съвета на Байърли да не забравят с кого си имат работа. И със сигурност на Борисов му се иска някои подробности от биографията му да си останат завинаги погребани в дипломатическите папки.

Батман на каишка?

В една от последните грами, публикувани от Wikileaks, руският премиер Путин е бил сравнен с Батман, а президентът Медведев - с Робин.

Бойко Борисов също е известен с прякора Батман, докладват американците. Което е по-малко известно за западните медии е преклонението му пред Путин, Хитлер, Сталин и Мао, което той самият изразява по време на едно интервю за седмичника Max през 2008 г.

Грамата дава ясно да се разбере, че българският премиер не е независим като диктаторите, на които се възхищава. Всъщност той е двойно зависим.

От една страна, САЩ очевидно разполагат с компрометираща информация за миналата му криминална дейност и умело използват егото на бившия пожарникар. Изглежда американците прилагат добрия стар принцип: "Всички са маскари, но този си е нашият маскара", така че те "подбутват" Борисов и очакват да остане лоялен.

От друга страна, той е държан на каишка от "регента" Златев, който е представител на руските кукловоди, които нашепват заплахи в ухото на Борисов. И преди си е признавал пред американците, че руснаците го заплашват да спрат кранчето на газта, но дали само това е заплахата? Дали няма и нещо лично? Защото, ако Златев има "силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност", както се докладва в една друга грама от София, можем да заключим, че това, което от SIMO знаят за Борисов, е било планирано и направлявано до известна степен от руските тайни служби.

Конфликтът между зависимостите на Борисов е на път да бъде разрешен в следващите месеци. Борисов демонстрира драматичен обратен завой в отношението си към руските енергийни проекти в България и в частност проекта за АЕЦ "Белене", където, учудващо, Валентин Златев стана консултант от руска страна. Позициите на про-американските министри в Борисовия кабинет, като например министъра на икономиката Трайчо Трайков и външния министър Николай Младенов, изглежда напоследък са отслабени, но на американците все още им предстои да кажат тежката си дума.


Допълнително четиво:

Българският премиер отрича твърденията в Wikileaks за връзки с Лукойл и Русия





Тагове:   политика,   борисов,


Гласувай:
7



1. megafon - Да не забравяме,
28.07.2011 15:10
че част от грамите са писани от посланици парушутисти, който изобщо си нямат представа за какво става въпрос. Просто са чули, недочули нещо и хоп пишат да се харесат на Вашингтон. Но ако имаше нещо вярно едва ли щеше да остане скрито за чуждите разузнавания и правителството нямаше да има подкрепата на Брюксел. Знаем какво се случи със Станишев.
цитирай
2. asthfghl - 1.
28.07.2011 15:15
Интересно е колко лесно се отхвърля нещо, само защото не ни харесва какво е. Да, нека четем всичко с едно наум, но не и да го зачеркваме ей така.

Амер. посланик нямаше да направи тези неща достояние на президента на САЩ, ако не бяха от значение. Американската дипломация може да е всякаква, но не е аматьорска.

Не разбирам и с какво ще се "харесат" на шефовете си, ако си измислят глупости за Борисов. Задачата им е ясна - изготвяне на максимално реалистична представа за положението в страната, която са назначени да наблюдават. Място за тенденциозни измишльотини няма, защото те биха навредили на капацитета на американците да действат адекватно в България, а подобен гаф би коствал поста на всеки посланик. Така че в техен интерес е да представят нещата такива, каквито са.

Разбира се, оттук не следва съответно действие на американците. Това, че Борисов е зависим едновременно от САЩ и Русия, не означава, че не може да бъде използван умно от тяхната дипломация. На този етап той е възможно най-удобната им опция и те ще се възползват, докато им върши работа.

След това ще се отърват от него, както е ставало с всеки наш политик от Стамболов насам. Няма нищо учудващо, неочаквано или нелогично в цялата работа.
цитирай
3. stoineff - 3. Аз лично
28.07.2011 19:26
съм го виждал в компанията на Бай Миле, Румен Николов (Пашата) и единия от двамата Маргини (не ги различавам). За мен Боко ще си остане един посредствен сикаджия и нагаждач - първо с Тодор Живков, После с Крадлив Дедо, а сега с Болен .. докога ще ни управляват такива не знам..
цитирай
4. megafon - Кариера му се вика.
28.07.2011 20:00
asthfghl написа:
Интересно е колко лесно се отхвърля нещо, само защото не ни харесва какво е. Да, нека четем всичко с едно наум, но не и да го зачеркваме ей така.

Амер. посланик нямаше да направи тези неща достояние на президента на САЩ, ако не бяха от значение. Американската дипломация може да е всякаква, но не е аматьорска.

Не разбирам и с какво ще се "харесат" на шефовете си, ако си измислят глупости за Борисов. Задачата им е ясна - изготвяне на максимално реалистична представа за положението в страната, която са назначени да наблюдават. Място за тенденциозни измишльотини няма, защото те биха навредили на капацитета на американците да действат адекватно в България, а подобен гаф би коствал поста на всеки посланик. Така че в техен интерес е да представят нещата такива, каквито са.

Разбира се, оттук не следва съответно действие на американците. Това, че Борисов е зависим едновременно от САЩ и Русия, не означава, че не може да бъде използван умно от тяхната дипломация. На този етап той е възможно най-удобната им опция и те ще се възползват, докато им върши работа.

След това ще се отърват от него, както е ставало с всеки наш политик от Стамболов насам. Няма нищо учудващо, неочаквано или нелогично в цялата работа.

Американските посланици и специално тази са кариеристи. Идва пише, докладва. Показва, че си е научила добре урока. Това е. И очаква да е повишат. България да получиш като посланик повярвай ми не е най-добрата дестинация, а тука си е като наказание.
цитирай
5. asthfghl - 3.
28.07.2011 21:57
Добре, но не ми отговори на въпроса, ще го повторя:

>> Не разбирам и с какво ще се "харесат" на шефовете си, ако си измислят глупости за Борисов. Задачата им е ясна - изготвяне на максимално реалистична представа за положението в страната, която са назначени да наблюдават. Място за тенденциозни измишльотини няма, защото те биха навредили на капацитета на американците да действат адекватно в България, а подобен гаф би коствал поста на всеки посланик. Така че в техен интерес е да представят нещата такива, каквито са.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280356
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив