Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 13:43 - Ами ако Америка фалира?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1326 Коментари: 2 Гласове:
5



Какво ще стане, ако Америка фалира?
  image Америка си играе с огъня Америка е на червено. Най-могъщата икономика в света е до такава степен задлъжняла, че само след броени дни тя би могла да се окаже неплатежоспособна. Последствията биха били катастрофални - за целия свят.  

 

Едно е ясно: ако американското правителство се окаже неплатежоспособно, последствията ще бъдат драматични - не само за САЩ, но и за целия свят. Министерството на финансите е изчислило, че ако президентът Обама и опозицията не се споразумеят до 2 август за горната граница на държавния дълг, държавните учреждения и програми ще останат без пари. Проблемът е, че на преговорите в Белия дом става дума не само за горната граница на дълга, но и за бъдещия държавен бюджет, и разбира се за политика.

image
Обама е вдигнал ръце

Заедно с вдигането на лимита, Обама иска да постигне спестявания и повишаване на данъците за добре печелещите. Републиканците са по принцип против всякакви данъчни повишения и освен това настояват за съкращаване на разходите. И двете страни се обвиняват взаимно, че използват дискусията за политически цели, така че компромис не се очертава.
 

Без страх от дълбокото

Най-вече ултраконсервативното крило на републиканците, привържениците на т. нар. Чаено парти, са против вдигането на горната граница на държавния дълг. Според икономиста Брус Стоукс от German Marshall Fund това са хора, "които нямат проблем да скочат от скалата в пропастта, защото са убедени, че няма да паднат толкова дълбоко и ще се приземят долу здрави и читави". Никой във водещите икономически и политически кръгове на Америка не споделя това мнение.

В действителност последствията от евентуален държавен банкрут на САЩ биха били катастрофални. "Ще последва икономическа криза, много по-лоша от онази през 2008", предупреждава Джейкъб Къркгорд от Peterson Institute for International Economics. Тогава и рейтинговите агенции ще понижат оценката на САЩ, която сега е най-висока - ААА. Къркгорд подчертава, че това ще бъде "много болезнено". Американският пазар за държавни облигации не е един от многото, а най-голямото и най-сигурно пристанище за всички инвеститори по света.
 

Борба за ААА

image
Всички се боят от секирата на могъщите рейтингови агенции

Така че сегашното боричкане между демократи и републиканци е игра с огъня. Един пример: ако за американското правителство лихвите скочат само с един процент, това предвид огромния дълг би довело до повишаване на плащанията за лихвите със 140 милиарда долара - всяка година! Къркгорд казва, че във финансово отношение подобно развитие би било равнозначно на една нова война в Ирак - "и то поне за още 20 години". Толкова ще струва загубата на най-високата рейтингова оценка ААА.

Но евентуална рецесия в Америка ще има и глобални последствия. Преговарящите страни в Белия дом знаят разбира се колко сериозно е положението. Джон Кил, един от водещите сенатори републиканци, подчерта по телевизията: "Америка няма да изпадне в неплатежоспособност." Американците, а с тях и останалият свят, се надяват, че сенатор Кил няма да ги излъже.



Тагове:   политика,   сащ,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Лесно е !
19.07.2011 15:02
Ще продадат някой щат и ще го заменят с България, така ще станат и член на ЕС !
цитирай
2. asthfghl - 1.
19.07.2011 17:13
Ааа, не им препоръчвам да си вкарват такъв таралеж в гащите! Който е имал вземане-даване с нас не е прокопсал! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280280
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив