Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 14:40 - Опиумът все още действа
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 2040 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 20.06.2011 16:02


image
За незапознатите с подробностите около политическата сцена в САЩ, да споменем, че всички основни медии, включително CNN и The New York Times, бяха полудели около датата 21 май. Причината: "предсказанията" на някой си Харолд Кампинг, водещ на радио предаване, че на тази дата щял да настъпи дългоочакваният (и многократно отлаган) Апокалипсис - краят на света и Второто Пришествие. Може да ви звучи странно, но в действителност хиляди хора се подведоха по "предсказанието" и занемяха в трескаво очакване всички праведни християни внезапно да изчезнат и да се възнесат, а за останалите грешници да настъпи Страшният Съд.

Цялата абсурдност на ситуацията може и да навява асоциации с някаква дива масова халюцинация под въздействието на много силни опиати, но си е факт, че огромен брой хора в иначе най-развитата държава на света взеха произволните брътвежи на някакъв 89-годишен фанатик-фундаменталист съвсем насериозно. Има сведения за хора, млади и иначе интелигентни, които внезапно са зарязвали обучението си в унивеситетите, напускали работа при мисълта на предстоящия неминуем край и се оттегляли в пустошта, а някои дори изхарчили повечето си спестявания за разгласяване на новината из страната, или ги дарявали на бедните, за да изкупят греховете си в последния момент; или просто ги прахосвали за нула време по казина и бордеи, знаейки, че така или иначе скоро им предстои да се запознаят отблизо с врящите котли в Преизподнята.

Както сами можем да се уверим, всичко това се оказва поредната налудничава и не толкова забавна измама.

Тук е мястото да направя едно уточнение. Всичко това го споделям не толкова, за да направим разрез на човешката лудост или пък на валидността на религиозните вярвания (макар че и това е една дискусия, която си струва да направим на по-късен етап). По-изумителното нещо е доколко все още мощно и повсеместно въздействие имат тези вярвания върху хората, дори и в днешния "модерен" 21-ви век. Знам, че автоматически ще си навлека гнева на цяла орда фарисеи, като сега цитирам Карл Маркс (о, ужас! този комуняга), но нека все пак повторим най-известната му фраза за религията като "опиум за масите". Парадоксът тук е, че макар и той да загатва, че по-високо развитото в технологично и социално отношение общество не би следвало да се нуждае повече от подобни залъгалки като религиозните суеверия, произхождащи от примитивния родово-общинен и от робовладелския строй, в действителност все още поне 2/3 от световното население се причислява към някаква форма на религия. И което е по-странното, броят и съотношението расте, а не намалява.

Би било любопитно да задълбаем в причините за това. Кийт Бауер, шофьор на трактор от щата Мериленд, който в навечерието на "съдбовния" 21-ти май закарал цялото си семейство до другия край на страната, за да са сред първите, наблюдавали "Пришествието" (според предсказанията на радио-водещия, то щяло да настъпва поетапно от една часова зона в друга, така че европейците например можели да го наблюдават как се случва в Австралия и Азия), споделя: "Честно казано, с нетърпение очаквам Второто Пришествие, защото ми се струва, че Раят изглежда доста по-добре от Земята". Това ни връща обратно към Маркс: "стонът на потиснатия" все още може да се чуе ясно и отчетливо, защото огромните социални, икономически и технологични постижения от последните два века сякаш са профучали покрай мнозинството от обикновени хора по света и те все още си стоят в същото изходно положение, където ги е заварил и немският философ през 19-ти век - дори социалното разслоение се задълбочава с увеличените възможности на богатите да стават все по-богати за сметка на останалите. Тъжно е, но е истина. Е, тогава нима е учудващо отчаяното упование в религията като последна спасителна сламка?

Това би могло да е едната причина. Разбира се, трябва да сме наясно, че има и други претенденти за обяснение на непоклатимата популярност на религията. Любопитно е да се отбележи и че "етика" не винаги автоматично съвпада с "религия", а в много случаи е дори в рязко противопоставяне с нея.

Основната отправна точка на етиката е твърдението, застъпвано в модерния хуманизъм, че човешките същества, по силата на личния опит и рационалната си преценка, биха могли (или поне би трябвало) ясно да разграничават морално правилното от грешното поведение. Религиите обаче (и то най-вече монотеистичните) изхождат именно от предпоставката, че човешките същества НЕ са в състояние самостоятелно да направят това - поради което им е необходим и нравствен авторитет, който да диктува правилата на "играта" - някакъв свещен текст, на който да се уповават, някакви напътствия, издадени от висша сила, на които да можеш да се позовеш, когато си изпаднал в безпътица. Някй отвън, към когото да се обърнеш с молба за помощ. Някои религии (повечето абрахамски например - юдеизъм, християнство, ислям) дори стигат дотам, че да заложат основния постулат, че всички човешки същества са изначално "паднали", т.е. грешни и покварени, и следва да се мъчат с всички сили да поправят и изкупят някакво зло, сторено от техните прадеди. Представете си в такъв случай с какъв багаж се ражда едно новородено. Излиза, че човек по-скоро има нужда да му бъдат давани напътствия и инструкции кое е "правилно" и кое - "грешно", от някакъв "небесен учител", който знае по-добре от нас кое е по-добро за нас (както се изразява Кристофър Хичинс). Един свръх-авторитет, който стимулира спазването на наложените от Него правила чрез принципа на тоягата и моркова - обещанието за възнаграждение в едно по-добро място, но по-късно, не тук (в Рая) и същевременно заплахата за непоносимо и вечно наказание в едно много по-лошо място (Ада), макар и в крайна сметка за някои хора и сегашният живот да наподобява Ада - като например тракториста Кийт от Мериленд.

Като следствие можем да заключим, че няма как да намерим достатъчно място за религията в наистина етичните ценностни системи. Както казва Стивън Вайнберг, "Дали с или без религията, добрите хора вършат добрини, а злите вършат злини. Но за да извърши един добър човек злина, е необходимо наличието на религия". Наистина, историческите свидетелства, потвърждаващи това твърдение, са безброй. И въпреки това, същевременно за много общества религията си остава основен фактор при търсенето на отговори за това кое е правилно и кое - грешно в човешкото поведение. В края на краищата, заповедите, заложени в повечето световни религии по отношение на всекидневните човешки взаимоотношения, се предполага да се основават на здравия разум и всеобщите народни схващания, които обаче не е задължително да водят към някакъв висш авторитет, който да извади всичките тези закони от вълшебната си шапка (или брада) и да рече и отсече: "Това е то!" Неща като честност, почтеност, уважение към собствеността на другия, дългосрочна социална ориентация, загриженост за по-бедния, са наистина много добри черти на човешкия характер. Но те са изначално продукт на етиката и обществената целесъобразност, а едва по-късно биват облечени в религиозна формулировка, за да им се придаде тежест чрез силата на институциите, които са свързани с организираната религия. (Що се отнася до религиозните институции, едно по-близко вглеждане в тяхната история, структура, функции и еволюция, веднага ни навежда на мисълта, че целта на тяхното съществуване е налагането на пълен контрол над общественото съзнание и оттам - съблюдаване на установеното статукво, което разбира се е в услуга на управляващите елити; както винаги, съображенията за това в своята основа се оказват икономически).

Друга любопитна тенденция е възобновяването на религиозния натиск върху обществото в условията на неблагоприятна социално-икономическа ситуация. С други думи: когато хората са зле, съответно нараства и търсенето на някакъв "отдушник" на социалното напрежение. И религията често е най-близкият, достъпен и надежден източник на "разтуха". В този смисъл, има ясно очертана и забележима зависимост между степента на влияние на суеверията и религиозните вярвания в едно общество и всеобщото усещане за просперитет, като тя е обратно-пропорционална. А днешните тенденции никак не са обнадеждаващи.

А сега само си представете какво предстои през декември догодина... Горките Маи! Дали някога са предполагали, че техният календар ще предизвика такава масова психоза в глобален мащаб?


Тагове:   политика,   религия,


Гласувай:
8



1. megafon - Пълно е с малоумници на
20.06.2011 14:56
този свят.
цитирай
2. boristodorov56 - Дяволът като си няма работа...
20.06.2011 18:57
Дяволът като си няма работа...
цитирай
3. liliyanaandreeva - Едно от малкото смислени и съдържателни писания в електронното пространство!
27.06.2011 18:11
Кой е авторът?

Харолд Кампинг е един от многото лъжливи овчарчета!А всички досегашни религии, идеологии и доктрини са клонинги на една заблуда, която изопачава истината за природните явления до пълния им антипод и води до абсурд!
Запознайте се с моето тълкувание за битието и плана ми за ЕКГ(екологични календарни градове).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281145
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив