Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 13:08 - Да възстановим здравия разум
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1051 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.11.2010 12:44


През уикенда във Вашингтон се състоя многохилядна демонстрация под надслов "Да възстановим здравия разум". Организирана от известния хумористичен ТВ водещ Джон Стюарт и колегата му Стивън Колбер, които водят съответно The Daily Show и The Colbert Report по кабелната ТВ Comedy Central. Стюарт в момента е най-уважаваният сатиристично-хумористичен водещ в САЩ и не жали политиците с тънкия си хумор. Колбер пък си е избрал образа на типичния изостанал селяк от централните щати - със закостеняло мислене, фундаменталист, тесногръд фанатик, и редовно го осмива, като се превъплъщава в него.

Напоследък в САЩ набира сила едно консервативно движение, наречено Tea Party - започнало като сдружение на "хора от народа", разочаровани от настъплението на правителството и натрапването на властта в личния живот на хората, както и като протест срещу арогантността на управляващия елит (демократи и републиканци изглежда са се сдружили и са просто двете лица на една и съща монета, разиграващи евтино театро). Движението е много разнородно, но го обединява настояването за преставане на безотговорното управление, прекаленото харчене на държавни пари и растящите данъци.

Скоро обаче това движение е узурпирано от Републиканската Партия, загубила последните избори и опитваща се всячески да се върне на власт. Понеже повечето искания на движението се доближават до консервативните принципи, Републиканците припознават в Tea Party както свой потенциален конкурент, така и възможност да експлоатират движението за своите си цели. Започва се едно моделиране на общественото мнение чрез мощните консервативни медии (главно FOX News на Рупърт Мърдок), откъдето консервативни анализатори заливат публиката с ирационален бълвоч, насочен именно в една посока - обръщането на хората срещу промените, за които бяха гласували на последните избори (когато избраха Обама за президент). Същевременно Републиканците системно използват парламентарни трикове, за да блокират всякакви реформаторски инициативи на Демократите (и Обама) и така да спънат излизането от кризата. Днес (2 ноември) предстоят междинни избори за парламент и по всичко личи, че усилията им са били успешни - проучванията сочат, че Обама и Демократите ще претърпят поражение и парламентът и Сенатът ще се напълнят с републиканци, с което вече Обама ще бъде напълно с вързани ръце (не че и досега не е бил).

Та да се върнем на митинга за "Възстановяване на здравия разум". Целта на водещия Стюарт беше да даде възможност на мнозинството умерени хора в Америка, които дълго време са оставали нечути сред всичкия този истеричен рев на екстремисти и медии със свои скрити цели, най-сетне да надигнат глас и да се покажат. Когато сравним броя на хората, които уважиха поканата му, с тези, които се отзоваха на призива на Глен Бек (един от въпросното множество консервативни телевизионни пропагандисти), се оказва, че умерено мислещите, настроени към компромис, изслушване на опонента и въобще разумно водене на диалог*, са много повече. И това не бива да учудва никого. Просто, както казва самият Стюарт, "повечето нормални хора си имат личен живот и други належащи проблеми, с които да се занимават". Това е и една от причините мнозинството разумни, нормални, обикновени хора, почти никога да не бъдат чувани - защото или не им се дава възможност, или просто не искат да говорят. За нещастие това автоматично изкривява атмосферата и общия тон в публичното пространство, където изведнъж превес получават малцината гръмогласни екстремисти - и се създава впечатлението, всъщност че те формират дневния ред. А просто не е така.

Да, медиите наистина са четвъртата власт. Жалкото е, че твърде много хора се поддават на манипулация и сляпо следват набедените за авторитети, чиито мотиви обаче често са скрупулни и не дотам благородни. Другата причина е, че хората са дотолкова интелектуално изхабени и/или мързеливи, че предпочитат други да говорят вместо тях и да им формират мнението. Просто е по-лесно.

Целта на демонстрацията в подкрепа на разума може и да е била предизборна (Стюарт често е обвиняван от консерваторите, че е пристрастен в полза на либералите демократи). Неслучайно самият президент Обама гостува в шоуто му дни преди голямото събитие (но самият Стюарт не спомена нищо за партии и избори на самия митинг). Но каквато и да е била целта му, основният въпрос остава: Искат ли мнозината умерени, трезво мислещи хора, гласът им да бъде чут и да спрат да бъдат заглушавани от отделни екстремисти кряскачи, или ще се оставят да бъдат водени за носа както досега?

Ps. Впрочем, колегата на Стюарт, Стивън Колбер, направи "събитие в събитието" и се прикрепи към демонстрацията, като неговият надслов беше "Запазете страха жив!" Един вид сатиричен опит да изложи на показ как медии, управници и екстремистите като цяло постоянно насаждат всевъзможни страхове в обществото, за да могат после да ги експлоатират за собствените си цели. Както е казано, "Не оставяй никоя криза неизползвана" - страхуващият се е много по-склонен да направи компромис с принципите си и да си затвори очите за погазването на гражданските и човешки права с оправданието, че така, видите ли, се защитавала сигурността и целостта на обществото. Примери от близкото минало - безброй.

_________________________________
* В следващия пост ще обясня моето разбиране за воденето на нормален, смислен и рационален диалог.



Тагове:   политика,


Гласувай:
4



1. анонимен - Привет!
02.11.2010 13:13
Привет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301487
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив