Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 16:19 - Вероучение!?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 23420 Коментари: 46 Гласове:
3

Последна промяна: 24.09.2010 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С богословски песни и хоругви - за религия в училищата

"Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие за въвеждането на задължителното религиозно обучение в училище, според Знеполския епископ Йоан"

Чудесно, а останaлите 7 милиона люде - те компири ли да ядат? Ами ако и те излязат на шествие ПРОТИВ принудителното индоктриниране на децата им с религиозни догми от най-ранна възраст? Но чакайте да позная - те няма да излязат. Защото обикновено на протест излизат само най-екстремните и върли, най-гръмогласни и въобще крайни хора. Онова, мнозинството, което "по принцип" не е съгласно с тях, обикновено си мълчи. Къде защото е твърде заето да решава ежедневните си проблеми и не му се "занимава с глупости", къде не им идва отвътре да се правят на клоуни. Къде не припознават свой интерес от това да следват нечий чужд дневен ред.

"Светият синод иска православието, което е доминиращата религия в страната, да получи своето заслужено място"

Логиката ми се губи тука. Значи щом православието е доминиращата религия и трябва задължително да се налага на хората, то ислямът, който пък от своя страна е доминиращ в редица наши общини, също трябва задължително да се изучава там? Задайте си хипотетичния въпрос: да кажем, живея в Търговище. Или Кърджали. Българин, поне номинално православен. В общината ми има 60%+ мюсюлмани. Искам ли детето ми да учи задължително ислям в трети клас или не искам? А сега да го погледнем и от другата страна: един нормален мюсюлманин ще иска ли детето му да учи православие? Ами един нормален атеист? Или агностик - не, че сме малко. Той ще иска ли? А? Не, нали? И аз така си помислих.

И без такива "ами да попитаме децата, да чуем те какво искат". Иванчо ще каже точно каквото го е подучила майка му вкъщи. Не разчитайте на това.

Съгласен съм, че религията би трябвало да се изучава. Всеки елемент на обществото трябва да е заложен в обучението - защото колкото по-информирани сме, толкова е по-голяма вероятността да правим мъдри избори и решения във важни моменти. Не е ли това, което се очаква от нас? А може би това би било проклятие за закостенелите религиозни лидери, които са свикнали да бъдат слушани, вместо да слушат?

Да, няма лошо религията да се изучава. Даже е полезно. Но не и като задължителен предмет. Може да се изучава като част от обучението по етика, философия и история. И забележете - не под формата на вероучение, наливане в главите на децата на нравствено-религиозни догми, които може да са, но може и да не са им полезни. А единствено като информация за това какво представляват световните религии, каква история имат и какви са основните им учения. Нищо повече. И забележете - не става въпрос за ЕДНА доминираща религия. Щом като ще се изучава религия, да запознаем децата с ВСИЧКИ основни религии. Да им представим въпроса от всички възможни страни и да ги оставим сами да си правят изводи. Защото изграждането на независим човек със собствено мислене започва отрано - както и впрочем унищожаването му.

А тези, които искат да задълбаят повече в нещата - да заповядат в богословските училища. Не че някой е тръгнал да ги закрива, нали?

Иначе рискуваме да се превърнем в това, което дълги години бяхме, и от една крайност да се хвърлим към друга. И така да се върнем към друга форма на същите онези 66 години войнствен и насила налаган атеизъм, срещу които сега скачат тези благовидни попове - небесни наместници и всеотдайни пастири и техните верни и благоговейни 10 000 овчици.
 


Тагове:   политика,


Гласувай:
5



1. анонимен - "само 1% от родителите искат ...
24.09.2010 16:39
"само 1% от родителите искат децата им да учат религия"

Tova mai kazva vsi4ko koeto trqva da se kaje po vaprosa.
цитирай
2. asthfghl - 1. от статията:
24.09.2010 16:43
Предстои дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество и мисля, че обществото трябва да помогне на църквата


Църквата ли е отговорът на въпроса как да възвърнем ценностите в нашето общество, и ако да - по кой точно начин?

Още един въпрос. Ако религията е единственият начин за изграждане и поддържане на морал, тогава:
- излиза, че е невъзможно да си морален, без да си религиозен -> в такъв случай автоматично съм неморален, даже и ако не съм извършил и не мисля нищо лошо на никого, даже без така да ме е научил някой поп или духовническо писание
- коя точно религия е верният път към морала? Защото доста се различават.
цитирай
3. анонимен - Всъщност...
24.09.2010 16:43
Всъщност, никой не се опитва да налага на мюсюлманите да учат Правлославие...става дума за вероучение, т.е.всеки да изучава собствената си вяра. В момента немалко мюсюлмани изучават Ислям свободноизбираемо, докато ние, православните, възпитаваме децата си в атеизъм...Никой не се опитва да наложи нищо на никого, но все пак не е никак лошо да познаваме религията си поне теоретично, пък дай Боже и да попием нещо от съветите на Библията...
Мисля си, че може би няма да е лошо и всички да знаят по нещо за повечето религии в страната - така може би ще се разбираме малко по-добре.
цитирай
4. asthfghl - 3.
24.09.2010 16:51
става дума за вероучение, т.е.всеки да изучава собствената си вяра


А ако няма такава?

не е никак лошо да познаваме религията си поне теоретично


Т.е. да загърбим останалите религии? Именно това прави всяка религия - учи, че само тя е правата вяра, а останалите не са. Така се получават едни коне с капаци, които не виждат по-далече от носа си. Или собствения си двор. Което пък е причина за безброй недоразумения, културни сблъсъци, открита неприязън към "другите" и днес виждаме неща като екстремния ислямизъм, християнския фундаментализъм и куп други не съвсем незначителни проблеми.

Мисля си, че може би няма да е лошо и всички да знаят по нещо за повечето религии в страната - така може би ще се разбираме малко по-добре.


Именно за това говоря.

И все пак остава въпроса: ами ако не желаем да научим? Религията основен елемент ли е в човешкото познание, както природознанието, математиката и историята, или е нещо друго?
цитирай
5. анонимен - до 3
24.09.2010 17:04
Razbiram. zna4i dovodite za tova predlojenie sa 6tom musulmanite ve4e u4at islam izbiratelno tova e kofti i zastra6ava ... poznai koe... ne moralnite ustoi, ami dominira6tata rolq na hristianstvoto. i trqbva da se protivodeistva sas saotvetni merki...a imenno saotvetno vavejdane i na hristianstvo v u4ili6te. 6toto islqma napredva i stava stra6no. nali? tova nqma ni6to ob6to s "igubenite moralni cennosti". use6ta6 li nakade bia?
цитирай
6. asthfghl - 5.
24.09.2010 17:07
Конспирацийка ли надушвам? Момент да си сложа станиоловата шапка. Къде беше... а, ето я.

http://i598.photobucket.com/albums/tt65/theGinsue/tin-foil-hat.jpg
цитирай
7. анонимен - do 5
24.09.2010 17:08
Усещам накъде биеш и мове би не ти е съвсем грешна посоката...Само си помисли колко пъти религията ни е помагала да се измъкнем от "исторически каши"...

и да- познаването на религиИте е важно...
цитирай
8. анонимен - Za da ima konspiraciika trqbva da ...
24.09.2010 17:11
Za da ima konspiraciika trqbva da ima akal. a to nqma. ima samo edni zabludeni starci deto iskat da izkarat o6ta malko pari 4e tezi deto gi izhar4iha ot sve6to livnicite po Jipove i BMV-ta vzeha da privar6vat. nali se se6ta6 kolkoto pove4e mirqni tolkova pove4e postaplenia. da otbelejim i 4e carkvata ne pla6ta danaci.
цитирай
9. asthfghl - 7.
24.09.2010 17:14
Измъквала ни е, да. И е забърквала 10х по толкова.

Плюс:
- запазила ни е като народ в тежки времена, значи е изпълнила важно предназначение

Минус:
- отказва да се адаптира към променящия се свят, с което ни тегли назад и надолу

Говоря по-общо, не само за България.
цитирай
10. анонимен - доста грубичко- да не си счетово...
24.09.2010 17:15
доста грубичко- да не си счетоводител в църквата?
цитирай
11. asthfghl - 8.
24.09.2010 17:17
http://media.ebaumsworld.com/picture/star4ucker/conspiracy.jpg
цитирай
12. анонимен - do 10
24.09.2010 17:19
Ne. samo normaln 4ovek koito se oglejda naokolo kato varvi.
цитирай
13. анонимен - do 11
24.09.2010 17:20
Da kotkite sa zabavni no tova ne pravi ne6tata po razli4ni.
цитирай
14. asthfghl - 13.
24.09.2010 17:22
Анонимний, интересни неща казваш, но няма как да не забележа известно количество пяна по клавиатурата - някой поп да не ти е откраднал гаджето? ;-)
цитирай
15. анонимен - Жалко
24.09.2010 17:24
дори страшно е ако разчитаме на религията да изгради ценностната система на формиращ се характер. Нека бъде включена в учебния процес, но като информация.Вярата е нещо, което е различно от знание -тя не се "зазубря", а се възпитава и моделира цял живот.И ще повторя -вярвам всички правите разлика между вяра и религия. Не е толкова важно да има информация за религията /все ще я прочете някога отнякъде детето/, по важно е да умее да вярва в .... /думите могат да са много и то разнородни/, важното е да бъде разширен кръгозора и да се отвори път на търсенето на истините - въпрос без отговор.
цитирай
16. анонимен - do 14
24.09.2010 17:25
Te s takiva ne6ta ne se zanimavat. stoqt si v manastira mirni kato ov4ici i na nikoi zlo ne pravqt.

nali taka?

I edno vreme taka sa bili. kakto si stoqli mirno i tiho i re6ili 4e nqkvi hora v palestina im pre4at na jivota i pratili malko armii da im napravqt tehniq jivot po interesen.
a mejduvremenno sami si pravili intereno kato 4at pat goreli po nqkoq mlada dama ei taka za raznoobrazie kolkoto da ne e bez hi4 i da se proi4istqt ot pokvarata mejdu drugoto.
цитирай
17. asthfghl - 15.
24.09.2010 17:27
Доста дипломатично - т.е. казано по начин, по който няма как някой да не се съгласи. И все пак какво се има предвид под "възпитаване и моделиране на вяра"?
цитирай
18. анонимен - do 15
24.09.2010 17:33
Krasivo i prazno ot smisal. tarseneto na istinite vapros bez otgovor. moga da ti kaja edni hora koito pretendirat da imat otgovori na vsi4ki vaprosi i da znaqt vsi4kata istina ama ako obi4ate ne gi pitaite kak sa q razbrali. setihte li koi sa?
цитирай
19. asthfghl - 16.
24.09.2010 17:36
Да, много изстъпления са били извършени в името на религията. Забележи: "в името на". Но това, че се използва една доктрина за извинение и параван не я прави по същество "зла". Просто всяка добра идея (включително социализъм, капитализъм, всякакъв друг ~изъм), щом попадне в ръцете на хората (а тя винаги попада), се извращава. Защото сме такива.
цитирай
20. анонимен - Пропуснах
24.09.2010 17:36
да отбележа,че за неготивното отношение към вярата от хората на науката например /и не само/ е виновна точно религията.Предполага се, че тя е външната облицовка на дълбоката вяра в доброто и чудото в най-широк смисъл. Но на практика с години и дори векове се оказа, че не е нещо повече от напудрена червива ябълка. Това отблъсна хората от същността й. И сега едните казват -вярващ, значи си ограничен и безволев, а другите - ти ли си най-велик, че нищо да не е повече от теб и да не признаваш тоталната му власт. И двете страни бъркат, защото са крайни, а истината винаги е по средата. Сила или слабост е да вярваш?
цитирай
21. asthfghl - 20.
24.09.2010 17:41
В думата "вяра" влагам малко по-особен смисъл: приемане за истина на нещо, което си чул, научил, възприел от другиго, без сам да си го проверил.

Противоположното е "знание".

Но разбира се няма как да знаем всичко, а още по-малко пък метафизичните твърдения на повечето религии, защото няма как да се проверят. Съответно решаваш - или вярвам (приемам за истина), или не. Но това няма нищо общо с (по)знанието, а е изцяло ирационален мисловен процес.

И, да, често и науката може да страда от догматизъм, с което тя не е по-добра от религията.
цитирай
22. анонимен - Възпитаване и моделиране на вяра
24.09.2010 17:44
мое мнение - да си отвориш очите за всичко, и не еднократно , а всеки ден.
Да търпиш развитие. Да надграждаш своите знания, но и ценности, да намериш себе си.
цитирай
23. анонимен - Именно
24.09.2010 17:47
днес вярваш в паралелни вселени /не са доказани още -нали/, но когато утре науката ги потвърди?
цитирай
24. анонимен - "Или агностик? Не, че сме малко. "
24.09.2010 17:48
Лесно ви е на вас...хем така...хем онака.:)
цитирай
25. анонимен - Вяра
24.09.2010 17:49
Да допускаш, че е възможно да съществува, без доказателства.Човек би повярвал и в невъзможното, но не й в неправдоподобното.
цитирай
26. asthfghl - 22.
24.09.2010 17:50
Това пък какво общо има с вярата? Да не би да имаш предвид самоусъвършенстване? Вяра в себе си? Ако е така, тук се съгласявам. Но вяра в някакъв върховен шеф на вселената, за когото няма как да знаем там ли е или не, и който те следи случайно да не сгазиш лука и те наказва, но пък от друга страна не си мърда пръста, ако си в беда "защото неведоми са пътищата му"? Хаха, мерси.
цитирай
27. asthfghl - 25.
24.09.2010 17:51
Това е хипотеза, не вяра. Бъркаш понятията, а те са важни. Много важни. Нали в началото бе Словото? :)
цитирай
28. анонимен - do 22.
24.09.2010 17:52
Mnogo ob6ti prikazki vse edno vzeti ot u4ebnik po filosofia. daskal li si?
цитирай
29. asthfghl - 23.
24.09.2010 17:53
Не вярвам в паралелни вселени. Допускам ги. Това не е вяра.
цитирай
30. grigorsimov - Браво! Християнин, а върл атеист!?
24.09.2010 20:14
И това ако не е тотално убъркване?
А следните разсъждения са от един редови православен християнин:

"Повдигне ли се въпрос за вероучение в училищата, лицемерно ни залъгват, че вероучение можело да се изучава, само като "свободно избираем предмет"!? А защо тогава не са свободно избираеми атеистичните предмети, а са задължителни?! И каква е тази “свободна избираемост”, когато е ясно, че за да избираш, трябва да знаеш какво и защо избираш! А за да знаеш, трябва да учиш! Ето затова вероучението следва да се изучава, наравно с останалите общообразователни предмети, и не за да се вярва задължително, а за да се познават основите на вярата. И едва тогава, всеки ще може да избира!
А не е ли логично, всеки който живее в християнска страна, в християнска Европа, и в уж християнска Америка, да опознае, поне елементарно християнската вяра, а християните, съжителстващи с мюсулмани, да познават поне малко и исляма, за да могат да се разбират, а не, както е сега, и християни, и мюсулмани да стават лесна жертва на манипулатори, насаждащи омраза)? – Да, логично, нормално и естествено е, но не е в интерес на нечестивите сили!
цитирай
31. marinovdm - Истината е някъде там, встрани.
24.09.2010 21:24
Вероучението ще ни даде ли истината за нещата? Ако ортодоксалната църква ще обучава и осветлява истината на няколко милиона вярващи, то какво да правят няколкото милиарда католици и също толкова мюсюлмани. Ами протестантите... ами останалите... за всички ли ще има преподаватели. Добре че не сме Америка, че там колкото различни вери /и всичките легитимни/, няма да насмогнем на преподаватели. А, и да попитам, аз като съм будист и искам детето ми да следва моя път, трябва ли да го задължим да се прецака живота му-
цитирай
32. asthfghl - 30.
24.09.2010 22:25
когато е ясно, че за да избираш, трябва да знаеш какво и защо избираш!


Съгласявам се. Едно хлапе на 10 год. не може да знае какво избира и какво не. Ако наистина трябва да избира, единственото, което ще избере, е да си играе с другите хлапета по цял ден.

Браво! Християнин, а върл атеист!? И това ако не е тотално убъркване?

"У"-бъркването е при теб, уважаеми Григоре. Нито съм атеист, нито пък върл, а още по-малко християнин. Черно-бели са нещата само в буквара (и други Писания). Ако беше прочел внимателно, щеше да забележиш, че се определям като агностик. Ако не ти е ясно какво означава това, Google е твой верен приятел. ;-)

Наясно съм за какво иде реч тук и откъде идва неразбирателството в този разговор - моето основно възражение не е срещу ИЗУЧАВАНЕТО на религията като информация за религията - пак, ако беше прочел внимателно, щеше да забележиш лекия нюанс: против съм НАЛАГАНЕТО на ДОГМИ на деца, които не могат с нищо да отсеят и решат кое им е необходимо и кое не, с което стават лесна плячка за манипулация. Както самият ти каза. Трябва много да се внимава КАК, под каква форма се поднася информацията, защото религията е много деликатна тема и последствията са дълготрайни.

Повтарям за тези, които не са разбрали: добрата информираност е решаваща за изграждането на свободен и мислещ човек - за разлика от наливането на готова "мъдрост" и снасянето на "Истината" под формата на нравоучение. Ако религията бъде един урок по история и философия на световните религии, гласувам и с двете ръце. Ако е проповед - протестирам и съм против.

Дано този път е станало поне малко по-ясно.
цитирай
33. анонимен - към номер 3
24.09.2010 22:41
*става дума за вероучение, т.е.всеки да изучава собствената си вяра.*

И откъде едно бебе ще знае коя е неговата *собствена вяра*?
цитирай
34. анонимен - пак към номер 3
24.09.2010 22:42
*пък дай Боже и да попием нещо от съветите на Библията...*

Като например *око за око и зъб за зъб*, нали така?
цитирай
35. анонимен - към номер 30
24.09.2010 22:58
*а не, както е сега, и християни, и мюсулмани да стават лесна жертва на манипулатори, насаждащи омраза)? – Да, логично, нормално и естествено е, но не е в интерес на нечестивите сили! *

Кои нечестиви сили? Безплътни същества от друго измерение условно наречени Дяволи ли? Браво! печелиш 100 точки от лотарията господна и купонче за 1 литър светена вода.
цитирай
36. asthfghl - 35.
24.09.2010 23:03
Без язвителни лични нападки, че ще трия. Дотук задържахме добрия тон и съм сигурен, че можем да се справим даже по-добре.
цитирай
37. анонимен - Hикога не съм вярвал но винаги съм бил честен .
25.09.2010 12:58
анонимен написа:
дори страшно е ако разчитаме на религията да изгради ценностната система на формиращ се характер. Нека бъде включена в учебния процес, но като информация.Вярата е нещо, което е различно от знание -тя не се "зазубря", а се възпитава и моделира цял живот.И ще повторя -вярвам всички правите разлика между вяра и религия. Не е толкова важно да има информация за религията /все ще я прочете някога отнякъде детето/, по важно е да умее да вярва в .... /думите могат да са много и то разнородни/, важното е да бъде разширен кръгозора и да се отвори път на търсенето на истините - въпрос без отговор.

цитирай
38. asthfghl - spasymyr
25.09.2010 13:42
За пръв път срещам адаш в блог.бг! Поздрави! :-)
цитирай
39. анонимен - Всъщност това е една дивотия
25.09.2010 15:18
Защото аз съм... УБЕДЕН АТЕИСТ. Не вярвам ни в бог ни в дявол...
цитирай
40. gantree - @ asthfghl
25.09.2010 15:31
Споменатите 66 години комунизъм са ти се отразили доста зле.
Четох всичко плюс коментарите, и установих, че нямаш НИТО ЕДИН аргумент срещу въвеждането на вероучение в училищата. Което е много странно, защото тогава няма защо да си против.
цитирай
41. asthfghl - gantree
25.09.2010 19:17
На това му се вика "лаладжийство" - хвърлени някакви думи без обосновка.

А и даже нямам 66 години.
цитирай
42. анонимен - за лицемерието
26.09.2010 00:12
Църква дистанцирана от народа си , показност и парадност , поредния шум в нашето общество , цифри -10 000 участници , дебати.А всъщност - прехвърляне на отговорност , събудена съвест?! , лицемерие.Страшно.Защото когато ние имаме нужда от тях ,те са заети ,защото когато ги търсим ги няма ,защото когато ги викаме не чуват , тъй като те винаги са заети само със себе си.Нашите бездуховни духовници.
цитирай
43. ivan2603 - Чисто технически...
26.09.2010 11:54
Чисто технически православната църква като структура се опитва да прокара вероучение в утвърдена държавна образователна институция, тъй като осъзнава собствената си немощ и неадекватност в предполагаемо най-важната си функция. А именно чрез близостта си с обикновения човек да положи основите на вярата, да я утвърди и превърне в основа за един по-добър живот и свят.Твърде далече обаче от съзнанието и сърцето на млади и стари, позиционирана в своята социална, културна и най-вече религиозна неадекватност, в тотална невъзможност да избяга от строгия и намръщен (от векове) канон при разглеждането на каквато и да е проблематика, съвременната( и неосъвременена) православна църква чрез този акт на налагане на вероучението(разбирай православието) признава неспособността си в това да даде и да бъде адекватен отговор(разбирай ордени и пр.) към постоянно променящия се и забързан свят.
цитирай
44. asthfghl - Ето,
26.09.2010 12:34
Това май слага точка на спора.
цитирай
45. ivan2603 - към домакина asthfghl
26.09.2010 13:29
По -скоро е запетайката, тъй като аз лично не съм против това в училище да се изучават религиите като историческа фактология и социо-културна детерминанта.Против съм, когато под благовидния предлог, че ще съществува предмет Религия, официалното вероизповедание да се опитва да предложи вероучение, което ще наложи огледалния си образ и в някаква (яко замаскирана) степен ще потисне и ограничи свободата на другите вероизповедания.Пък и не смятам че училището е място за разходки на имами, попове, равини, има си хас и будисти в аналогични одежди.А иначе предметът Религия ( в демократичната си форма)най-малкото ще положи основи в умовете на подрастващите кои са стандартните форми на различните религии и съответно техните екстремистки и фундаменталистки, да ги наречем, версии. Лично аз ще запиша дъщеря си СИП Религия, тъй като смятам, че във фетишизирания и изпъстрен с неправилни модели на подражание околен свят съществуват все по-малко ценностно (откъм морала) ориентирани герои и дейности и идеята за един всевиждащ добър Бог, пред който в крайна сметка да си отговорен за постъпките и деянията си (особено, когато не те виждат) ми се струва все по-смислена.
цитирай
46. asthfghl - Статийка:
27.09.2010 19:15
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3290211

И някои цитати:

"Религията няма място в училище - вяра не може да се учи на чин, могат да се изучават канони и история на вярата, но те и самата вяра са нещо различно."

"В много от представителите на църквата аз виждам предимно омраза и как те ще посегнат на моите деца, за да ги учат на любов. ... Децата първо трябва да бъдат учени на толерантност и разбиране."

"Не може да се прониква в душите чрез политическа власт."

"Да се въведе задължително обучение в училище е все едно да ми се докара задължително изповедник вкъщи."

"Въвеждането на такива часове би било нетолерантно. Вярата е въпрос на избор - постигането на вярата е индивидуално усилие, а налагането й в училище е опорочаване на този акт."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301505
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив