Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 14:41 - На кого му пука за фактите, дайте ни скандали!
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1261 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2010 14:44


В светлината на наскорошните събития във водите на източно Средиземно море, едно нещо се набива на очи. И това е всеобщото ниво на ирационалност в мисленето и говоренето на хората, особено когато става въпрос за теми, които имат две възможни страни (т.е. които са спорни). В мига, в който нещо необичайно (а често и нещо тривиално) се случи, първосигналната реакция на хората винаги е пределно предсказуема до последния детайл. Основното, разбира се, е тази повсеместна и писклива истеричност, удобно подклаждана от медиите с цел постигане на сензация и оттам - по-високи рейтинги и продажби на тиража.

И понеже всичко това може би ви звучи прекалено общо, ето два скорошни примера.

Първи пример. Самолет, превозващ цвета на полския политически елит, лети към Русия, но малко преди кацане се разбива в гората поради много лошо време и защото неколцината "умници" на борда са настояли, че е изключително важно самолетът да кацне "ТУК и сега" и точка, с което са пренебрегнали техническите възможности на возилото, както и професионалното мнение на пилота.

Първата реакция на публиката: "Русия е гадна. Путин свали самолета. Да бойкотираме Русия! Путин, признай си!"

Второ. Флотилия от кораби, натоварени с хуманитарна помощ, се насочва към ивицата Газа, въпреки многократните предупреждения на Израел, че няма да допусне някой да наруши корабното ембарго в зоната. Когато наближават израелски води, естествено са пресрещнати от израелски части на бреговата охрана, която разбира се настоява да провери товара. Те успяват да проверят някои от корабите, но екипажът на един от тях е складирал огромно количество хладно оръжие на борда и е приготвил телевизионните камери, готови да снимат какво ще стане. Когато войниците се качват на кораба, онези юнаци наизваждат ножовете, съответно израелците се паникьосват и почва една стрелба. Същата вечер, всички медии тиражират кадри с изнасянето на трупове от този кораб.

Първата реакция на публиката: "Израел е гаден. Нетаняху е престъпник. Той убива невинни активисти. Да бойкотираме Израел!"

Разбира се, СЪЩИНСКИТЕ факти около подобни инциденти обикновено започват да изплуват едва по-късно и трябва известно време, за да се проясни картинката; но за жалост дотогава цялата история вече ще е била предъвкана до втръсване, хората вече ще са получили потвърждение на собствените си предварително формирани мнения и нагласи по въпроса, след като са изгледали и изслушали всички възможни медии, които разбира се са били подбрани от тях в съответствие със собствените им убеждения, и които естествено са им казали точно това, което самите слушатели/зрители са очаквали да чуят. Пресните факти и доказателства вече нямат голямо значение за масовия потребител на информация, той вече е пренасочил вниманието си другаде; а и без това на никого не му пука особено за някакви си "детайли". Всъщност фактите и доказателствата никога не са били от голямо значение за този звяр, когото наричаме Публика; по-важното е каква лъжа ще ти повторят сто пъти, докато се превърне в истина. А и предвид късата памет и ниския праг на внимание на хората (който клони към нула), би било наивно да очакваме, че някой наистина ще се впрегне да "задълбава" в такива неща.

Така че, уважаема публика, давайте, продължавайте в същия дух. Няма проблеми, изплювайте обратно каквито там фрази и клишета сте успели да заучите и да си складирате като заготовка, на каквито си теми щете. В края на краищата, всички обичаме да чуваме ехото от собствения си глас отвреме навреме, нали? Действа успокояващо и окуражаващо.

Забележете, че и думичка не съм казал за позицията си по израелско-палестинския въпрос. И защо ли да го правя? На кого му пука? Нима не е далеч "по-зарибяващо", че Израел избива невинни хуманитарни активисти "...и точка"?

(мнение, изказано и тук)



Тагове:   политика,


Гласувай:
1



1. strannica - ...
02.06.2010 15:05
поради много лошо време и защото неколцината "умници" на борда са настояли, че е изключително важно самолетът да кацне "ТУК и сега" и точка, с което са пренебрегнали техническите възможности на возилото, както и професионалното мнение на пилота
Лично на теб откъде ти е известно, че точно така е било? ;) Ти беше в самолета, в кабината?

За втория случай въпросът ми е същият. Ти лично на кой от корабите беше? Или може би в израелския хеликоптер?

Защо и ти не почакаш да изплуват СЪЩИНСКИТЕ факти?

Иначе за пределно предсказуемата първосигналната реакция на хората съм съгласна.
цитирай
2. asthfghl - ...
02.06.2010 17:21
В такъв случай можеш да прибавиш моите заключения към безкрайните примери с прибързани реакции, ако от това ще се почувстваш по-комфортно (съгласно предпоследния параграф) ;-)
цитирай
3. asthfghl - ...
02.06.2010 17:28
Но да оставим шегата настрана:

http://interceder.net/news/Andrzej-Blasik
http://www.news24.com/World/News/Polish-air-chief-in-cockpit--20100525
http://www.msnbc.msn.com/id/37435077/ns/world_news-europe/
http://www.themoscowtimes.com/news/article/polish-air-force-chief-in-cockpit-during-crash/406787.html

Задай си въпроса: какво е правил ген. Анджей Блашик в кабината на пилотите? ;-)

Руснаците са предложили вариант с приземяване в Минск или Москва и транспортиране оттам до Смоленск. Това е било отказано, защото така Качински нямаше да може да дойде навреме за опелото в Катинския лес. Тъй като събитието е било от много важно символично значение за него, той е настоял приземяването да се състои веднага. Самолетът е захождал неколкократно, без успех, въпреки предупрежденията на наземния контрол и нежеланието на самия гл.пилот. Ген. Блашик е бил изпратен в кабината да "натисне" пилотите да кацнат. Останалото е история.

Други въпроси някакви? :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281333
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив