Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 12:48 - Оттук - накъде?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1038 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2009 11:05


Такааа. Изборите минаха. И всеки се впусна в едни словоизлияния. Та си казах: защо не и аз? :-)

Резултата не беше никак изненадващ. Вярно, някои останаха като треснати, но то си е за тях. Явно не са в час. Напълно очаквана победа с голяма разлика на ГЕРБ - поредният мъгляв месия, който пристига на бял кон, за да ни "оправи" (за колко ли дена?)

Случиха се няколко промени в това кратко време между евро-изборите и тези за парламент. Най-вече, хората си помислиха: ако не гласувам за Бойко, ще се нароят множество малки партийки, които няма да могат да се разберат достатъчно бързо помежду си за съставянето на правителство, а сме в криза и тогава ще стане лошо - така че давайте да съберем вота в една партия, пък каквото ще да става. Освен това, нали Бойко лично "гарантира", че ще си изпълни обещанията? Също като царя впрочем... но Бойко е различен, стойте и гледайте.

Наистина се надявам да е така. Ама много се надявам. Но някак си с времето съм се нагледал на какви ли не месии, та съм леко скептичен. И много по-циничен отпреди. За хубаво или за лошо.

Да продължим с нещата, които се случиха малко преди тези избори. Месианския елемент е основен, но има и друго. От друга страна, почти всички успяха да изкарат Доган дявол, а перверзната логика беше: който гласува за БСП, гласува за Доган - и така доверието в БСП се срина. Овчаров си го каза в прав текст днес: Доган изигра лош номер на БСП, даже без да го иска. Мнозина в БСП бяха против коалиция с ДПС още преди 4 години, а сега бомбата със закъснител гръмна и ги порази. Но не и самото ДПС - те си остават по-силни от всякога, благодарение на услугата, която БСП им направи, като прокара удобния закон за изборите, благодарение на който пак видяхме колони с автобуси на турската граница. Но те не идваха да гласуват за БСП...

Също така, БСП сами се издокараха, като въведоха частичен мажоритарен вот, като си мислеха, че с него ще компенсират популярността на ГЕРБ, като сложат силни фигури за мажоритарни кандидати. Но както Доган съвсем точно си го каза - българите още не са готови за подобен тип изборна система. Колкото и ярки фигури да бяха издигнати от БСП, никой от тях не спечели срещу далеч по-неутвърдените си конкуренти от ГЕРБ. Причината е ясна - ефекта на "вълната", която ги помете. Така БСП сами си направиха харакири. Просто надцениха интелекта на хората и способността им да устояват на елементарни манипулации и да видят по-голямата картина, отвъд моментната посока на духане на вятъра.

И най-важното: БСП сами са си виновни за загубата. Не може да крадеш в такива мащаби и да останеш безнаказан. Корупция има навсякъде по света, но тя се прави добре премерено и не толкова явно. Може би са се надявали да манипулират вота, благодарение на дълбоките си пипала, които са пуснали навсякъде в обществото, но номера им не стана.

Да, казвам дълбоки пипала. Защото дори и номинално извън властта, те си остават най-могъщия фактор в политическия ни живот. За добро или лошо.

Едно е сигурно обаче - хората искаха промяна (за пореден път). И я получиха. Каква точно ще е тя, никой не знае. Остана само да се надяваме, че добрите неща ще преобладават над лошите. Но с една гола "надежда" сериозна политика не се прави, особено във време на криза. Неяснотата обаче явно не смущава мнозинството от хората. А когато действителността се прояви в пълната си сила, те остават като ударени с мокър парцал.

Но да се върнем в днешния момент. "Промяната" беше основния девиз на почти всички (даже и на някои от управляващата коалиция - конкретно НДСВ!) И хората решиха да консолидират очакванията си за промяна в един носител - най-ярката  фигура, силния на деня.

И така се получава тази огромна разлика между двете водещи политически сили. Що се отнася до останалите...

НДСВ също съвсем логично не влезе в парламента - на евро-изборите Меглена Кунева успя да ги добута до 4% единствено благодарение на личността си, но сега тя не участва и те нямаха ресурс за нещо повече. ГЕРБ трябва сериозно да се вгледат в съдбата, която застигна НДСВ - това е един добър урок какво може да се случи с партия-еднодневка, която е сформирана за и около един-единствен лидер и която тръгва с неясни цели и голи обещания. Силно се надявам този прецедент да не се потвори.

ДПС са ясни - имат твърд електорат, организираха си двойно гласуване от Турция, а закона облагодетелстваше тази гавра със самата същност на демокрацията. Напълно очакван резултат, който даде на Доган достатъчно увереност да се държи дръзко и безочливо и да поучава целия ни политически елит като някакъв лектор. Подхвърли на няколко пъти, че "не е оптимист" за бъдещето и "да внимаваме в картинката", което също беше очаквано, предвид обстоятелствата. Все пак не очаквам развитие на "етническия проблем" - това за мен си беше чисто предизборен трик. Така наречената "етническа карта" (терминът с "картите" стана много моден напоследък след изборите в САЩ). Властта на Доган в турските анклави си остава непоклатима, благосклонността от страна на Анкара си я има, ислямските фондации продължават да се тълпят и в най-закътаните населени места на Родопите (а може би именно там), а ДПС отдавна е започнала да се трансформира от чисто етническа партия в нещо по-голямо и всеобхватно. За добро или лошо - времето ще покаже.

Последните изявления на Доган, дали умишлено извадени от контекста с цел истеризиране на анти-ДПС настроенията и изкарване на предизборни дивиденти, или съвсем открито и нагло заявени, всъщност въобще не навредиха на партията му. Дори напротив - ответната истерична реакция на политическите му противници само допълнително мотивира твърдия му електорат. И пак имаше километрични опашки пред урните в Източните Родопи и Делиормана. ДПС постигна най-силния си резултат в историята си, а от цялата работа загуби единствено БСП.

БСП сгафи много и с начина на провеждане на собствената си кампания. Наистина е вярно, че най-печелившата стратегия, когато се появи по-силен твой противник, е да се опиташ чрез негативна кампания да предизвикаш отлив на гласуващи. Но те просто я изпълниха много лошо, някак по инерция. Най-фрапантният гаф беше, когато сложиха фиктивна партия да им върши мръсната работа с оклепващите противника реклами. Партия "Зора" или нещо такова. И си повярваха, че никой няма да се усети, никой няма да заподозре, че БСП стои зад нея. Обаче в днешния свят на комуникации, всичко се научава мигновено. И истината лъсна бързо.

А мажоритарния вот им доизяде главата - нито една от "ярките" личности, които издигнаха, не беше избрана - защото хората просто автоматически си гласуваха за кандидатите на ГЕРБ, независимо какви са те.

Атака пък е ответната реакция на някои българи срещу мафизацията и "доганизацията" - отново стабилен и очакван резултат на една популистка и реакционно настроена формация, която има една единствена концепция - противостояние на друга конкретна формация. Това доста ограничава ресурса за разгръщане.

А РЗС си проведе съвсем професионална, подчертано популистка кампания като по учебник и успя да прескочи бариерата, подсилена и от ВМРО. Може би е полезно да има един такъв клоун като Яне Янев - все пак в кралския двор единствено на клоуна е било разрешено да говори истината, без да бъде обезглавен.

Губещи са НДСВ (по вече споменатите причини) и Лидер (съвсем закономерно набедена за носител на новото явление в нашата политика - "корпоративния вот").

Обаче май ще се окаже, че най-много от всички ще спечелят десните и Костов изведнъж ще се върне във властта, наред с цяла купчина поовехтели и вмирисани на нафталин политически трупове и също толкова озлобени младоци, които още не са вкусвали от благинките на властта.

А оттук - накъде?

Да, вярно е, че в момент на криза трябва дясно управление. В това има логика. Но дали това, което идва, наистина е "дясно"? Виждаме хора, които са напълно неизвестни, но явно зажаднели за власт и готови раболепно да ръкопляскат на всяка простотия, която техният месия произнесе, само и само да получат някой пост в управлението. Сега започва голямото нагушване - изгладнели новаци, изведнъж овластени, а до тях - жадни за реванш стари муцуни. Една неясна програма и един екип, който с нищо не е показал докъде се простират способностите му да я осъществи. Скептицизмът е логичен. Но остава надеждата...

Един извод става ясен - у нас все още няма политически традиции, избирателна култура, ясен политически спектър, а ирационалното начало силно натежава при взимането на изборни решения. И също: хората са твърде късопаметни и се хвърлят на първия Спасител, който успее да им подари най-гръмките обещания. Колкото и да плачем срещу мутрите, излиза, че всъщност се кланяме именно на мускулите, силата и рязкото говорене. Не е важно зад какви идеи стои тази или онази политическа сила - по-важно е дали лидерът й изглежда "мъжествено" и дали говори на "езика на народа". А това дали програмата му не е твърде мъглява или е цялата в кръпки и противоречия кого го интересува - колко ли хора всъщност четат програми? Колко скучна материя - къде-къде по-интересно е кой си е счупил крака и кой какво е казал за опонента си. Хляб и зрелища!

Надявам се този път да бъда опроверган. Но защо ли не ми се вярва? Защо ли пак едно дяволче продължава да ми казва, че пак ще си караме по инерция и това е - на всеки 4 години колелото ще се завърта наново и всичко ще започва отначало. Защото досега не сме видели едно правителство да изкара два поредни мандата и явно скоро няма да го видим това чудо.

Хората наистина са много късопаметни... То винаги е било така - и това политиците го използват умело, за да ги манипулират. Става толкова лесно, че направо се плаша...

Според мен в политическия спектър трябва да има не повече от 3 (цифром и словом, три) партии. Една лява, една дясна и една в центъра. Бизнеса си гласува за дясната, средната класа - за центъра, а "простолюдието" - за лявата. И това е. Какви са тези измислени Яневци, Лидери, ала-бала? Появи се един силен - и всички изведнъж се накачулиха зад него. Сега сините стоят в поза "задна прашка" и чакат Бойко да ги оплоди - колко вулгарно.

Едно знам със сигурност - най-вероятно през следващите 4 години ще има много материал за смях. През сълзи. Но умереният оптимизъм остава - България няма да се затрие съвсем все пак, даже и въпреки Бойко или когото да е. Просто ще станем още малко по-цинични и ще продължим нататъка.

Както напоследък често казвам с цинична насмешка... NEXT, PLEASE.

Хубавото е, че ГЕРБ има подкрепата на НП, която е най-голямата сила в Европа - може пък да има полза от това? Но както бързо идва подкрепата, така бързо и си отива. Всичко е в ръцете на "Силния Месия"...

Има и логика в този избор, от гледна точка на всеобщата световна тенденция на залитане към дясното в условията на криза. Това е съвсем нормално. Елементарно казано, цялата дясна философия се състои в това да се трупат пари и да се облагодетелства едрия бизнес. А в криза трябва първо бизнеса да тръгне, за да дръпне и цялата страна след себе си. После логично следва ляво управление - по-добър социален договор за обикновените хора, но и повече разходи на държавата. Наивно представено, но е така. Но има и уловка: това важи само за НОРМАЛНИТЕ държави, където "дясно" и "ляво" наистина означават нещо ;-)



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - *
06.07.2009 12:57
Всички крадат, затова хората вярват на всеки пореден "нов" кандидат с популистка кампания...Кой не ни излъга досега? От чие управление сме наистина доволни? Риторичен въпрос - ако бяхме доволни нямаше на всеки 4 години да сменяме главния герой на сцената на локалната ни политическа траги-комедия...За съжаление ми се струва, че след четири години днешното добро ченге ще е станало мнооого лошо!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4309143
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив