Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 10:14 - Електронните цигари също са вредни
Автор: asthfghl Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1905 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Електронните цигари – много вредни и не помагат да откажем тютюна

image

Сигурно всеки пушач поне веднъж не се е замислял дали да не пробва електронна цигара, за да откаже тютюна въобще или просто за да не се отказва от навика си, докато е на работа или в заведение. За пореден път обаче именно в международния ден без тютюнев дим е добре да се запитаме с какво ни помага пушенето и дали ако изберем електронната цигара, ще намалим рисковете от употребата на тютюн и ще станем по-здрави?

Ако пушач се нуждае от една кутия цигари на ден, да речем от средно 5 лева, той изпушва 35 лева седмично или 140 лева месечно. Средното и най-масово употребявано количество за никотинова течност за електронна цигара от 10 мл. струва между 5 и 15 лева и стига средно за между 5 и 10 дни. Т.е. ако направим еднократна инвестиция в електронна цигара, чиято цена може да варира от около 20 лева, много ниско качество, до над 100 лева, може да си позволим освен новата придобивка и никотинова течност за цял месец. Разбира се, сметките са много условни, но и те могат да отговорят само на най-простия въпрос: кое е по-евтино - конвенционалните или електронните цигари.

Пушач за електронните цигари: Тази клечка не мога да я пуша!

Страстните пушачи са категорични в негативните си реакции към електронните цигари. „Тази клечка не мога да я пуша", категоричен е един от анкетираните. Друг пък коментира, че пуши малко и не се нуждае от електронна цигара, но негови приятели са пробвали да преминат към тях и ефектът е бил краткотраен. Той допълни, че е чувал за „някакви вредни вещества" в електронните цигари, различни от никотина и катраните. Дама, страстна пушачка, също бе категорична: „Друго нещо си е тютюнът".

100% ръст на продажбите на електронните цигари заради забраната на пушене на закрито

И въпреки всички мнения, бизнесът отчита засилен интерес към електронните цигари. Продавачка в магазин за тютюневи изделия потвърди, че много хора си купуват електронни цигари именно заради забраната за пушене на закрито. Голяма част от клиентите й съчетават електронната цигара с пушенето на стандартни цигари, когато са навън или вкъщи.

Георги Патриков, който е представител на една от водещите фирми за внос на електронни цигари и пълнители за тях, се надява именно този тип продукти да са предпочитаният коледен подарък тази година. „Само от забраната досега има 100% ръст на продажбите. Тази тенденция ще продължи още известно време, докато пазарът се насити", смята Патриков. Според него около 50 на сто от хората прибягват до електронната цигара в опит да откажат пушенето.

По-безвредни ли са електронните цигари?

Експертът по тютюните Владислав Христов е категоричен, че катраните, които отсъстват от електронните цигари, са много малка част от вредните вещества, които има в тютюна. По думите му тютюнът е такова растение, че поема тежките метали и всички химикали, с които се обработва реколтата, още преди да бъде събран. Всичко това влиза и в цигарите след преработката. „Пушачите трябва да го имат предвид", категоричен е Христов.

Според представителя на бизнеса Георги Патриков само за седмица един пушач, който е преминал само на електронната цигара, ще започне да диша по-лесно, да усеща по-добре различни аромати и вкусове.

Смяната на обикновената цигара с електронна - преливане от пусто в празно

Един от водещите пулмолози у нас д-р София Ангелова цитира изследване, публикувано в едно от най-престижните списания, според което електронните цигари също причиняват огромни вреди на организма. Д-р Ангелова обясни, че в самото изследване учените са накарали пушачи в добро здравословно състояние да пушат пет минути електронна цигара. „Оказа се, че дихателните пътища се свиват. Следователно тази обструкция, за която говорим, е налице в резултат на инхалиране на електронната цигара. На второ място - азотният монооксид, който нормално съществува в организма и нормално води до разширяване на бронхите, на практика се оказва, че в резултат на инхалирането на електронната цигара намалява, дори изчезва. В резултат на това бронхите се свиват", категорична е д-р Ангелова.

По думите й в патрончето с никотинова течност не се съдържа само никотин, а и пет други вредни вещества, едно от които е пропиленгликолът. „Пропиленгликолът е невероятно силен дразнител на дихателните пътища", допълни пулмологът. Според д-р Ангелова именно заради вредните вещества пушачите на електронни цигари също кашлят. Вредните вещества в никотина също не са малко - те водят до свиване на дихателните пътища, а оттам и до лошо оросяване на всички органи.

Д-р София Ангелова, пулмолог: Не пушете нито електронни, нито обикновени цигари!

И още нещо - с електронната цигара по никакъв начин не се премахва условният рефлекс на пушача, а това е съществена част от пътя от тоталното отказване от тютюневия дим. Д-р Ангелова допълни, че изследванията показват, че дори и непушачите, които стоят осем часа в помещение, в което се пуши, поемат толкова вредни вещества, колкото, ако са изпушили пет цигари.

Най-сериозни поражения върху организма ще имат хората, които избират да комбинират пушенето на електронни и на обикновени цигари, защото те поемат вредните вещества от две места.

Ето защо съветът към всеки пушач е - преди да посегне към кутията, на която пише „Пушенето убива", да помисли дали иска да навреди на хората, които обича. Ако отговорът е не, нека просто изхвърли кутията в боклука и да не посяга - нито към обикновена, нито към електронна цигара.


Тагове:   здраве,


Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Никой, никъде, никога и по никакъв начин
28.11.2012 21:26
не е ДОКАЗАЛ, че има каквато и да е връзка между тютюна и болестите! Стига вече с тези банални, евтини, школски глупости!
цитирай
2. asthfghl - 1.
29.11.2012 11:46
Доказано е и то доста обстойно - особено ако говорим за самото пушене:

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_tobacco

Ако говорим за самия никотин, ефектите за здравето не са толкова фрапиращи, но все пак ги има:

http://www.bbc.co.uk/health/emotional_health/addictions/nicotine.shtml#risks_of_nicotine

Как въздейства на околните (непушачи) също е доказано от безброй изследвания.

Но разбира се най-лесно е да кажем "не вярвам!" и точка. Защото е по-удобно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280624
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив