Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2016 14:32 - Към Джордж Р.Р. Мартин...
Автор: asthfghl Категория: Изкуство   
Прочетен: 1383 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 04.01.2016 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

...Който миналия ден написа един много важен постинг в личния си блог, в който надълго и широко обяснява защо за пореден път не е успял да спази сроковете за завършване на шестата книга от поредицата си "Песен за огън и лед", по която се прави популярният сериал на HBO, "Игра на тронове".

Преобладаващата част от последвалите коментари от почитатели и последователи са на разбиране и симпатия към автора. Че как иначе - все пак я каква впечатляваща история ни е дарил на нас жадните читатели и зрители! Мнозина се заеха да утешават клетия Джордж и да го убеждават, че няма за какво да се притеснява толкова - милионите му всеотдайни фенове и бездруго от самото начало са подозирали, че няма да спази наложените от самия себе си срокове. Не защото е некадърен, а тъкмо защото е гениален - а нали гениалните творци не гонят срокове, а следват собствено темпо, в зависимост от личното си вдъхновение.

Разбира се, някои биха поспорили тук и биха изтъкнали факта, че ако Мартин не се беше разпилял така между безкрайност на брой странични занимания (включително списването на въпросния блог) и се беше усамотил някъде на тихо местенце в продължение на една година да речем, със сигурност досега да е завършил не само шестата, ами и последната, седма книга от поредицата. Но за тази цел той е трябвало дълго време да живее едва ли не като отшелник, а в днешно време (и особено на Запад) един толкова известен автор не заслужава подобна участ - все пак и той е човек, има нужда да бъде сред хора, да пътува, да има интересни преживявания. Вероятно у много творци това е и нещото, което им дава вътрешен покой и ги зарежда с вдъхновение и нови идеи, така че би било кощунство да го лишим от живот по такъв жесток начин, нали?

Вярно е също и че въпреки огромния си комерсиален успех, в крайна сметка един автор не е нито женен, нито роб на издателите, HBO, или пък дори на своите почитатели. Вероятно не е било редно човечецът чак толкова да се депресира от поредното неспазване на срокове. Възможно е самото това натрупващо се усещане за неудовлетвореност сериозно да препятства процеса на писане, да го разсейва и да убива всякакво желание у него. За различните автори е различно.

Що се отнася до изказаната от него тревога, че след като телевизионният сериал вече сериозно изпреварва книгите, в него неминуемо ще се появят подсказки или дори ще се разкрият цели сюжетни линии, които още не са изложени на книга - това също не е кой знае каква причина за безпокойство. Първо, светът на телевизията и този на литературата работят по съвсем различни закони. И второ, Мартин вече има толкова много отдадени фенове, че те с готовност биха погълнали новата му книга за броени дни от корица до корица, независимо дали филмът предварително ще им е разкрил някои тайни от книгите или не.

Така че в общи линии, идеята на почитателите му е, че му прощават това прегрешение - било то причинено от мързел, или от прекалена хаотичност в поетите странични ангажименти, или пък (не дай си Боже) от постепенно угасващо вдъхновение и изчерпващи се идеи.

image
От друга страна обаче, всичко, изречено дотук от писателя, подозрително намирисва на поредните оправдания за една нескопосано свършена работа. Може би те щяха да бъдат взети по-насериозно, ако това не беше поредното драстично нарушение на сроковете, които самият той си бе поставил. Всъщност, за да добавим още малко контекст, няма да е зле да споменем и предходния постинг в блога на Мартин, където той казва следното:

"Открай време се опитвам да държа няколко топки едновременно във въздуха. Понякога някоя от топките току ме цапва по тиквата, но със сигурност цялото занимание поддържа живота ми интересен".

Да, ама само дето, предвид обстоятелствата, завършването на тази поредица би трябвало да е пръв приоритет за автор от подобен калибър, а не последен. Защото тази поредица е именно нещото, което го е изстреляло към славата и което го е поставилно на световната литературна карта - именно тя му е осигурила жизнения стандарт, който му позволява да пътува толкова, да среща толкова много хора и да предприема толкова странични занимания и проекти (включително закупуването, реставрацията и възраждането на едно старо порутено кино в родния му квартал на Ню Джърси). "Песен за огън и лед" не е просто поредната измежду многото топки, с които се опитва да жонглира. Тя е централната топка, коронният му номер, който изобщо му е позволил да излезе и да се задържи на сцената. И като такава, единствено тя би следвало да е във фокуса на вниманието му, а не да събира прахта някъде отстрани в сенките, докато поетите вече ангажименти не дойдат да тропат на вратата и да настояват за своето. Тогава ли ще се сети да вземе цялата задача насериозно!?

Нека не се лъжем, Джордж. Станал си твърде самодоволен. Колкото и цинично да звучи, нещо ми подсказва, че вероятно твоят магнум опус никога няма да бъде завършен. Надявам се да не съм прав, но все пак времето неумолимо напредва, нали?

Що се отнася до сериала на HBO - както казах, телевизията действа по различни правила. Филмът ще бъде завършен по план по един или друг начин, независимо от съдбата на книжния оригинал. Мартин вече е дал някои общи насоки на сценаристите как очаква да завърши цялата история. И въпреки че филмът вече сериозно се отклонява в някои отношения от оригинала, все пак, както казва самият Мартин, "множеството различни пътища в крайна сметка ще ни отведат до все същото място".

Това може и да се окаже топка, твърде тежка за жонглиране за един толкова хронично недисциплиниран и хедонистично настроен творец. Или ако щете - лъжица, твърде голяма за неговата уста. Или още една диня под мишницата. Но няма проблеми. И без това в света на книгите изобилства от къде-къде по-изпипани поредици. За щастие - такива, които все пак предлагат някаква завършеност. А и тази обещаваме да я дочетем, когато излязат останалите две части. Ако изобщо излязат някога. И филма ще го изгледаме с интерес - няма начин.

Нека това бъде и урок за HBO и останалите телевизионни къщи. Избягвайте да слагате тигана на котлона, преди да сте хванали рибата. Имам предвид цялата риба.

Новият, шести сезон на "Игра на тронове", започва на 24-ти април.


Тагове:   филми,   книги,


Гласувай:
19



1. shambala - .
04.01.2016 14:51
Колко си интелигентен и проницателен! Дано Джордж Р.Р. Мартин прочете този постинг и си вземе бележка
цитирай
2. asthfghl - 1.
04.01.2016 14:53
Ами явно - повече от теб.

Нещо по-смислено имаш ли да добавиш по темата? Или не? Така като те гледам - по-скоро не.

Айде пътя.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281906
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив