Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 19:45 - Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа - photos
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 13386 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 15.06.2012 00:02


Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа
image
Думата "гастрономия" - Γαστρονομία има старогръцки корен и произлиза от думата гастер - Γαστήρ, която означава стомах - στομάχι (също гръцка дума която произлиза от думата стома - στόμα която значи уста), и думата номос - νόμος – закон.
Заедно двете обозначават изкуството за приготвяне на вкусно и питателно ястие.

Гърция спечели битката за сирене фета, 14 дек 2002 година

Името идва от гръцката дума фета - филия. Сиренето Feta (фέта) от всички други страни производителки с изключение на Гърция остана в историята, след като в средата на октомври Комисията на ЕС даде марката на южната ни съседка.
За сирене фета се признава само продуктът, произведен в определени райони на Гърция, където се спазват строго неговите спецификации, се казва в декларацията на комисията.
С това фета се нарежда в списъка с други известни географски защитени марки като пармската шунка, шампанското, сирене рокфор и коняка.
Другите страни членки или онези, които не спазват тези спецификации, имат максимум пет години, за да променят името или да спрат производство, продължава документът. 

Решението на ЕС е огромна победа за Атина, която лобираше яростно в защита на марката „Фета“.
За сегашната си победа Гърция е представила документи, които общо тежат 6.5 килограма, изчислява сп. „Нюзуик“. Гърция полага усилия от 1994 г. за географска защита на сиренето, което се прави от смес овче и козе (65% овце и 35% козе) мляко.
Друг известен производител на фета е Дания, сиренето се произвежда също и в Германия, Великобритания и Франция. Някои страни претендират, че фета е тип продукт.
Фета получи за пръв път признание за географски произход през 1996 г., но през 1999 г. Европейският съд на справедливостта постанови след жалба на Дания, че няма достатъчно доказателство фетата да се свърже с географски произход.
Според еврокомисията обаче тази година тя вече била натрупала достатъчно информация, че потребителите все по-често свързват фета с Гърция и че на другите места продуктът се прави главно от краве мляко и се използват различни техники.
Гърция изнася годишно за ЕС стандартизирано фета сирене от овче и козе мляко между 7000 и 10 000 тона.

Още 2000 тона се експортират за трети страни. Общото производство на фета в Гърция е между 110 000 и 130 000 тона годишно по данни на Гръцката асоциация за мляко и млечни продукти.
Потреблението на всякакви видове сирене на човек от населението в Гърция е 24 кг годишно, което е най-голямото в Европа.
Общо 260 000 души са ангажирани в производството на сирене в Гърция.
Най-големите производители на фета и други видове сирене са млекопреработвателните компании Dodoni, Fage, Delta, Mevgal и Epirus. 
Обикновеното гръцко сирене Фета, предпазва от развитието на стомашни разстройства, казват експерти от Университета в Линкълн. В сиренето Фета се съдържат бактерии, които убиват вредните микроорганизми, включително и листерия (те причиняват заболявания на храносмилателния тракт).
През последните няколко години продажбата на сирене в Гърция се запазва на равнище от 1.1 млрд. евро.
Цените на фета на дребно намаляват. Фета и другите видове бяло сирене държат 60% от гръцкия пазар на сирене. На жълтите сирена се падат 35%, съобщава електронната страница .
Страните от ЕС искат да разпрострат географската защита върху редица марки. Сред тях са сирената чедар, ементал и пармезан, които обаче не предизвикват задължително представата съответно за земеделска Англия, Швейцария или Италия. Поне така твърдят американците и техните поддръжници. САЩ между впрочем искат да отнемат географската защита и на шампанското, тъй като според тях това е тип вино.
Френските фермери подеха широка протестна кампания в печата срещу обявяването на „Фета“ за географски защитена марка, съобщи в. „Файненшъл таймс“.

Те основателно задават въпроса това означава ли, че само България ще произвежда кисело мляко, а Франция - камамбер. През изминалата седмица галските фермери преминаха и към ефективни протестни действия. 

Проф. Мария Балтаджиева, специалист по технология на млякото и млечните продукти:
Не е тайна, че българско бяло саламурено сирене се продава и в САЩ, и в Европа, и в арабския свят под името “Фета”.
Това наименование са получили почти всички саламурени сирена, независимо къде се произвеждат. Дания например произвежда много “Фета”. Всъщност “Фета” е вид саламурено сирене. Името идва от гръцката дума фета - филия. Качествените особености на “Фета” не се покриват с българското бяло саламурено сирене.
Само груб консуматор може да не долови разликата.
Нашите производители трябва да продават продукцията си като “българско бяло саламурено сирене”.

Но засега “Фета” е достатъчно популярно наименование и осигурява търговски успех. Нашето бяло саламурено сирене се отличава от класическата “Фета” и в никакъв случай не е по-лошо. Напротив, то има специфични особености, които го правят по-интересно за консуматора. Трябва само да се намери начин това да бъде подчертано и популяризирано. Допускам, че може би няма да има проблем да се продава по името “Фета”, но с някакъв инициал след това. В България се правят различни видове италиански сирена например без патент, но след името се слага някакъв инициал.

Траян Халаджов, председател на Националната млечна асоциация: Засега решението на еврокомисията не засяга пряко българските производители на сирене, защото фирмите, лицензирани за износ в Западна Европа, са много малко. В бъдеще обаче ще има сериозно отражение, защото ние няма да можем да наричаме нашето сирене “Фета”. Сиренето се продава по-лесно на крайния клиент, когато е с марката “Фета”.
Мнозина познават българското бяло саламурено сирене, но за мнозина то не е известно. За съжаление средствата и силите на българските производители не са достатъчни, за да финансират мащабна маркетингова кампания, която да наложи марката “българско бяло саламурено сирене” на западноевропейския пазар.
В САЩ ние продаваме нашето сирене като “Бългериън Фета”, но, доколкото знам, решението на еврокомисията не важи за американския пазар, така че там няма да има проблеми. Патентните юристи трябва да кажат може ли и как евентуално може да се избегне този проблем за Западна Европа.

Михаил Велков, изпълнителен директор на Федерацията на млекопроизводителите: Наименованието “Фета” е добило гражданственост в света, независимо дали се прави в скандинавските страни, в Италия или в Германия. За съжаление вече няма да може да се изнася българско сирене под това име. Независимо какво е нашето становище, Европейската комисия се е произнесла и ние не можем нищо да направим. 


Гръцките сирена - подарък от боговете с непреходна стойност

Според гръцката митология, Аристаос, син на Аполон и Сирена бил изпратен от боговете да предаде на гърците „подарък с непреходна стойност” изкуството на правене на сирене.
Както всеки любител на хубавата храна знае, сирената са незаменими и особено вкусни допълнения към всяка трапеза. Могат да се сервират като предястие или след основното ястие, като мезе за виното.
Какъвто и да е техния истински генезис, гръцките сирена са между най-хубавите в света и много от тях са защитени в Европейския съюз.
Това означава, че нито една друга страна - членка на Евросъюза няма право да ползва имената им и че гръцките сирена трябва да отговарят строги стандарти за производство и да бъдат произведени в съответния регион, посочен като произход.
  • Фета 
Най-старото и наистина емблематично гръцко сирене, запазена марка на Гърция в Европа.
Ял съм го в Сингапур, Ню Йорк, Сидни, Буенос Айрес, Йоханесбург. Дори и в резерватите на Африка го сервират. В Гърция го използват в салати, в омлети, в пайове и дори за ... пълнене на риба. Сиренето фета е от козе и овче мляко и се съхранява в дървени каци или в ламаринени тенекии.
 
  • Манури

 Има форма на дебел салам - подобно на френското козе сирене, продавано у нас, но се прави от пълномаслено овче мляко. Бяло на цвят, съвсем леко солено, това сирене е меко и много вкусно. Използва се за мезе, в сандвичи, в пайове, в салати и дори за десерт със сладко или мед.

 

  • Кефалотири
Това традиционно гръцко сирене е много плътно и твърдо. Прави се от комбинация от овче и козе мляко. Няма нищо общо с мазничкия наш кашкавал, освен че се прави от мляко. По-скоро прилича на пармиджано или на друго, по-малко известно у нас италианско сирене регато. Използа се настъргано за спагети и други видове паста, както и за гръцкото ястие пастицио. Сиренето зрее три месеца и така придобива силен аромат и богат солен, остър вкус.
  • Гравиера
Средно твърдо на консистенция, по-меко на вкус от кефалотири, гръцкото сирене гравиера наподобява на грюер или на швейцарско сирене, т.е., на качествените западноевропейски сирена. Сервира се даедно с някои ястия или използва настъргано за спагети.
  • Кефалогравиера
Тази „кръстоска” между кефалотири и гравиера се прави от кравем ляко. Сиренето е бледо жълто на цвят, твърдо, с остър вкус и мирис. Използва се като мезе, трапезно сирене, за стъргане или пържено (саганаки).
  • Капнисто Метсовоне (пушено сирене от Мецово)
Едно от малкото пушети сирена в Гърция. Прави се от краве мляко, но понякога се добавя по малко козе или овце мляко.
  • Халуми
Този специалитет на остров Крит се прави от козе и овче мляко и наподобява на цвят и вкус италианското сирене рикота. Може да се пържи на тиган, без да се топи и става необичайно, но много вкусно предястие.
Мляко от коза  Млякото от коза е вековна традиция в гръцката история и митология и символизира изобилието. С млякото на козата Амалтия е откърмен самият бог на гръмотевиците Зевс, с чиято благословия по-късно счупеният рог на Амалтия се явявал на нуждаещите и ги дарявал с всички блага на земята. Мания с млякото от коза имал и бога на виното Дионисий, а според едно от тълкованията, голямата гордост на гърците – Егейско море, носи името си от древногръцката дума за коза αίγα. Млякото и сиренето от коза се споменават често в Омировия епос, а в по-новите времена, до началото на 20-ти век във всеки селски двор се отглеждали кози, най-малкото за нуждите на семейството.
            В началото на 21-ви век млякото от коза поизгуби първостепенното си значение за средиземноморската трапеза, чупреки че печената коза и още повече печеното яре продължават да се смятат за деликатес. Диетолозите обаче се позовават на множество изследвания, които доказват, че най-полезното мляко е това на козата и препоръчват да го сервираме на трапезата си под каквато и да е форма – чисто мляко, смесено с краве или овче според вкуса, или под формата на сирене.
            Млякото от коза е по-лесносмилаемо от това на кравата, защото съдържа по-малко лактоза. При по-лека чувствителност към млякото лекарите препоръчват да се консумира козето мляко. Разбира се, при сериозни алергии към млечните произведения и то трябва да се избягва. Съдържа в по-големи количества веществото иноситол, което е свързано с разграждането на мазнините. Клинични изследвания на учени от университета Davis в Калифорния доказват, че млечният албумин, който се съдържа в кравето мляко и причинява алергични реакции при хора страдащи от астма, в козето мляко се намира под друга структура и не предизвиква алергични реакции.
             Друго изследване на университета в Гранада доказва, че човешкият организъм усвоява по-добре вещества като желязо, калций и фосфор, когато ги поема чрез млякото на козата. Допълнително предимство е, че при отглеждането на козите не се налага те да поемат хормони и антибиотици, както често се случва при кравите и овцете. Лекарите обаче предупреждават, че козето мляко задължително трябва да се пастьоризира и свари преди да се консумира.
            Най-лесният начин да консумираме мляко от коза е чрез сирената.
В Гърция се произвеждат 20 вида сирена с гарантиран георгафски произход и от тях повечето се произвеждат от козе и овче мляко, а не от краве мляко. От тях само две – Гравиера от остров Наксос и Сан Михаил от остров Сирос се произвеждат от краве мляко. Останалите сирена се произвеждат от смесено мляко, в което има и част козе мляко. Коя марка сирене ще предпочете човек е въпрос на вкус.
 Непременно опитайте сиренето Формаела от Арахова. Можете да го намерите във всички големи супермакети в Гърция. Произвежда се 100-процентово от млякото на козата и се консумира печено.   ПАЗАР МОДИАНО В ТЕССАЛОНИКИ  imageimageimageimageimage imageView _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/1524_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">image
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1519">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/1519_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">image
image


Гръцката кухня не е само
зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.
image

Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа. Първата готварска книга също се появява там, а неин автор е Архестратос през 330 г пр.н.е. Гръцката кухня е формирана през вековете под влиянието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток.
Съвременните гръцки готвачи широко използват
зехтина, зеленчуците и билките, зърнените храни и хляба, виното, рибата и различни меса, най-вече телешкоагнешко и ярешко.
Най-интересното е факта че в гърция не се консумира и не се продава свинска кайма, прясна или замразена, освен ако клиента по-изключение поиска, а само прясна телешка кайма или както характерно викат гърците "кръвна кайма", тоест кайма без никакви мазнини. А замразената кайма е неизвестно пониятие в гръцката кухня. 
Типични съставки в гръцката кухня са маслините, сиренето, патладжанът, тиквичките и киселото мляко, но това съвсем не е всичко.
image Древногръцката кухня се характеризира със своята икономичност. Основните съставки са били брашно, зехтин, вино, рядко месо, по-често риба. През годините те са се запазили като основни съставки, но са добавени и нови.

Византийската кухня била подобна на класическата гръцка кухня, но с нови продукти, които преди това не са били известни като хайвер, лимони, риба, индийско орехче и т.н.
Мащерката е една от най-популярните гръцки билки, спомената дори в “Одисея”.

Риганът, ментата, чесънът, лукът, копърът, дафиновият лист и босилекът също са много характерни за гръцката кухня, както и за изключително здравословната Средиземноморска кухня.
В много гръцки рецепти, особено на север, използват “сладки” подправки в комбинация с месо, например канела или карамфил със задушено месо.


Много от ястията в гръцката кухня идват от турската кухня и навлизат в гръцкия речник по времето на Османската империя или още по-рано - от контактите с персите и арабите.
Някои от ястията са повлияни от италианската и френската кухня и разбира се, от
Средиземноморската.

Гръцката кухня е много разнообразна и в различните региони ястията се приготвят по различен начин. Например, вегетарианското ястие “Haniotiko Mpoureki” (картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, сирене “Myzithra” и мента) е типично ястие за западен Крит, в региона Ханя. Там това ястие се консумира поне 1-2 пъти седмично, а за останалите региони на Гърция въобще не е характерно.
image
Най-популярните предястия в гръцката кухня са: “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в многолистно или обикновено тесто), “tiganita” (пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби), “гръцка салата” (салата от домати, краставици, червен лук, сирене фета, маслини, поръсена богато със зехтин и лимонов сок), “lachanosalata” (зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет), “melitzanosalata” (салата с патладжан), “pantzarosalata” (салата от цвекло със зехтин и оцет), “skordalia” (гъсто чесново и картофено пюре, често комбинирано с пържена риба) и т.н.
image
Гръцката кухня е богата и на супи: “Bourou-Bourou” (зеленчукова супа с макарони от о. Корфу), “fasolada” (бобена супа с домати, моркови, целина и много зехтин), “psarosoupa” (рибена супа, приготвена от различни видове риба, зеленчуци и много зехтин).

Вегетарианските ястия също са богато представени в гръцката кухня: “fasolakia freska” (свеж зелен фасул с картофи, тиквички, доматен сос и зехтин), “lachanorizo” (зеле с ориз), “spanakorizo” (спанак и задушен ориз със заливка от лимон и зехтин) и т.н. Любимият сос на гърците е “tzatziki” или гръцкият вариант на нашенския сух таратор.

Ястията с месо също са водещи в гръцката кухня:

yiouvarlakia” (парчета месо със сос от яйце и лимон, обикновено сервиран с бял ориз), “paпdakia” (агнешко на грил с лимон, риган, сол и пипер), “keftedes” (пържени парчета месо с риган и мента), “moussaka” (най-популярна е мусаката с агнешка кайма и патладжани, въпреки че се прави също с тиквички и ориз) и т.н.

Сиренето е традиционна храна в гръцката кухня. Най-популярно е сиренето “feta”, но в различните региони на Гърция се предлагат и други видове сирене: “kasseri”, “myzithra”, “manouri”, “formaela”, “anthotyros”, “graviera” и т.н.

Повечето десерти в гръцката кухня се приготвят с мед, вместо със захар. Въпреки че е известна като турски десерт, баклавата е много популярна и в Гърция, като се приготвя по най-различни начини. Други любими гръцки десерти са “karidopita” (орехов кейк), “koulourakia” (бисквити с масло или зехтин), “milopita me pandespani” (ябълков пай с канела и пудра захар) и т.н.
image
Гърците се славят и с висококачествен локум, великолепни сладка от портокали и мандарини и невероятно вкусни курабии.

Завладяващите вкусове на гръцката кухня image Пълнен калмар Вкусовете на гръцката кухня преплитат в едно аромата на средиземноморието с продуктите на балканската трапеза. Съвременната кухня на гърците включва задължително основните за тях продукти – зехтин, маслини, сирене, домати, патладжан, тиквички, кисело мляко, босилек, билки, риба, зърно и хляб. Типично за основните ястия в гръцката кухня е комбинацията на сладки подправки с месо, като например добавянето на канела и карамфил в яхнии. Друг отличителен белег на гръцката кухня е силният аромат на ястията, постигнат с характерните за средиземноморието риган, чесън, копър, лук, босилек, мента, дафинов лист и мащерка.
Ястията с говеждо месо се срещат по-рядко в гръцката кухня, но затова пък тя е богата с рибни рецепти, а също и с разнообразни видове сирена - Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone и Mizithra. Безспорно обаче най-отличителен вкус на гръцката кухня придава зехтинът, произведен от маслиновите дръвчета, отглеждани в целия регион. Той присъства както в салатите, така и в почти всички останали ястия от гръцката кухня.
  Мезе – често използвана дума и в родния език, обозначава малките ястия, сервирани с узо, Рецина (основен вид наливно вино, чието име идва от боровата смола „рецина”, която се добавя в малки количества към виното, за да го стабилизра и да му придаде специфичен аромат) или Ципуро (домашна ракия, произвеждана както от гроздови джибри, така и от смокини и други плодове). В десертите често се използват черупкови плодове, понякога точени кори, но най-вече мед, извлечен от нектара на цитрусови дървета като лимон, портокал, а също и боров мед от иглолистни дървета. image Таверните са често срещани в Гърция и са много посещавани както от туристите, така и от местните жители, поради предлаганата на достъпна цена вкусна местна кухня. И макар заведенията за бързо хранене да трупат популярност по цял свят, гърците все още залагат на богатата колекция апетитни ястия, които предлага националната им кухня.
Освен това някои традиционни храни, като например „souvlaki” се предлагат под формата на бърза храна, която човек може да да си купи и изяде в движение.

Гърция има древни кулинарни традиции, датиращи хилядолетия назад. Историята на някои традиционни ястия може да се проследи обратно до древността, например "loukaniko" - сушен свински колбас, характерен още от римско време, а също и "avgotaraho" - сушен хайвер, и "paximadi" - традиционен твърд хляб печен от царевица, ечемик и ръж. Историята пази и много древни византийски ястия, които вече не се консумират: овесена каша като основна храна, сос от риба и солена вода, смесена във вино.   Панирани калмари Много ястия са част от традиционната кухня още от робството и имената им показват арабски, персийски и турски корени: мусака, "tzatziki" , "yuvarlakia" , "keftethes" , "boureki" и много други.

Традиционни гръцки ястия:
  • "Tiganita" - характерно за гръцката кухня дълбоко пържене на зеленчуци, най-често те са тиквички, патладжани, чушки или гъби;
  • "Dolmadakia" (от турски dolma ): лозови листа, пълнени с ориз и зеленчуци, а често и с месо;
  • "Horiatiki" - така наречената Гръцка салата е доматена салата с краставици, червен лук, сирене Фета и маслини Каламата, облечени със зехтин (в Кипър съдържа също булгур, зелен лук, вместо червен лук) и лимонов сок;
  • image Гръцка салата

  • "Kolokythoanthoi" - тиквички, пълнени с ориз или сирене и билки;
  • "Lachanosalata" - зелева салата, приготвена от много ситно нарязано зеле със сол, зехтин, лимонов сок;
  • "Patatosalata" - картофена салата със зехтин, ситно нарязан лук, майонеза, лимонов сок или оцет;
  • "Spanakopita" - спаначен пай със сирене Фета, яйца, зелен лук и подправки;
  • "Fasolada" - боб чорба, определяна в много готварски книги като традиционно гръцко ястие, понякога дори го наричат "национално ястие на гърците". Прави се от фасул, домати, моркови, целина и зехтин;
  • "Fasolakia freska" - пресен зелен фасул, задушен с картофи, тиквички и доматен сос;
  • image
Рецепти: Цацики Продукти:
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
  • 2 с.л. ситно нарязана свежа мента
  • 1 с.л. ситно нарязан копър
  • 2 с.л. лимонов сок
  • сол
Да го направим:
    Всички продукти се изсипват в дълбока купа и се разбъркват много добре. Оставят се в хладлника да се охладят за около час.
image Цацики Софрито Продукти:
  • 1 кг телешки пържоли
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 5 скилитки чесън
  • 2 дафинови листа
  • розмарин
  • майорана
  • черен пипер
  • сол
Да го направим:
    Телешките пържоли се овалват от двете страни в брашно и се запържват в загретия в дълбок тиган зехтин. Веднага щом пържолите се поставят в тигана, се добавят пресованият чесън, ситно нарязаният лук, дафиновият лист, розмаринът, майораната, солта и череният пипер. Когато пържолите съвсем леко са се изпържили, се добавя ситно нарязаният магданоз, разбърква се и се добавя виното. Добавя се и вода, колкото да покрие пържолите. Оставя се със затворен капак и на много слаб огън около 1 час или до готовност. Сервира се гарнитура от пържени картофи или ориз.
image Софрито Стифадо Продукти:
  • 700 г телешко месо от бут
  • 700 г арпаджик
  • 100 мл сухо червено вино
  • 500 мл вода
  • 3 с.л. винегрет
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. захар
  • 3 зрънца бахар
  • 1 стрък розмарин
  • 1 пръчка канела
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
Да го направим:
    Арпаджикът се обелва и се оставя настрана. Месото се почиства от ципи и жилки, и се нарязва се на едри парчета. Няколко супени лъжици зехтин се загряват в дълбока тенджера и в нея се запържва месото от всички страни, докато промени цвета си. Добавя се винегретът и след една минута се изсипва виното. Оставя се да заври и се добавят доматеното пюре, нарязаният розмарин, канелата, бахарът и водата. Ястието се подправя на вкус със сол и черен пипер. Тенджерката се похлупва с капак и месото се оставя да ври за около час или докато се свари напълно. В отделен съд се загрява малко зехтин и в него се сотират лукчетата за 10 минути, като се добавят на порции, колкото да покрият дъното на съда. Разбъркват се често. Всяка готова порция се изсипва при месото. Когато целият арпаджик е добавен, ястието се поръсва със захарта и се оставя да ври още 30-40 минути на слаб огън. Важно е да се намали котлона, за да не се разкашкат лукчетата при варене. Докато се готви Стифадото, след като е добавен арпаджикът, не се разбърква повече, а само се поклаща тенджерката от време на време.
image
   Стифадо
Thessalonнki
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=4483">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/4483_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">image

image
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1526">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/1526_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">
image
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1524">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/1524_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">
image
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1523">View photo details and all photos from this set
" href="http://www.photrax.com/usr/5/img/1523_0.jpg" rel="lightbox[currentset]" target="_blank">image

image
View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/index.php?page=user.view.image&imageId=1522">View _fcksavedurl="/ind



Гласувай:
4



1. joysii - Вкусно и красиво. Поздрави, Ари...
23.10.2011 00:11
Вкусно и красиво.
Поздрави, Аристотелис!
цитирай
2. syrmaepon - Вкусно!
23.10.2011 09:08
аз бих опитала сладко от портокали или мандарини ))))
цитирай
3. анонимен - Обичам Елада!
25.10.2011 16:54
Продължавай все така!
цитирай
4. анонимен - Николай
13.02.2012 10:14
Всяка година почивам на халкидики, боженствено място, отлично обслужване, усмихнати и сърдечни хора а не като нашите погребални агенти и киселяци, отлична храна.........А храната в гърция е направо религия!!!
цитирай
5. shtaparov - Преди да дойдат кенийските негри от ...
12.03.2019 06:49
Преди да дойдат кенийските негри от египетската пустиня,европейците не знаели как да си сготвят свинското и телешкото викаш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1840977
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031